Det Hvide Hus i Washington endte i en voldsom shitstorm på de sociale medier, da en ægtefælle til en statsleder i Nato ikke blev nævnt i en billedtekst.

Om det var en forglemmelse, sjuskefejl eller en bevidst fornærmelse er umuligt at afgøre. Faktum er, at Trump-administrationen undlod at nævne den luxembourgske premierministers ægtefælle i en billedtekst, da førstedamerne - og en enkelt mand - i sidste uge stillede op til gruppefoto under Nato-topmødet i Bruxelles.

Og det er netop 'førstemanden', der helt ufrivilligt blev centrum for polemikken.

Gauthier Destenay er gift med Xavier Bettel, som sidder på magten i storhertugdømmet Luxembourg. Parret deltog i mini-Nato-topmødet i Bruxelles i sidste uge, da den amerikanske præsident Donald Trump var på lynvisit i Europa. Da Det Hvide Hus offentliggjorde et billede af de medfølgende ægtefæller på Facebook, var Destenay imidlertid den eneste, der ikke blev nævnt i billedteksten, selv om man tydeligt kunne se ham på fotoet.

Det skriver britiske The Guardian.

Det oprindelige opslag fra Det Hvide Hus, hvor den luxembourgske premierministers ægtefælle, Gauthier Destenay, ikke er nævnt.
Det oprindelige opslag fra Det Hvide Hus, hvor den luxembourgske premierministers ægtefælle, Gauthier Destenay, ikke er nævnt. Foto: Facebook
Vis mere

Den oprindelige billedtekst lød:

'Førstedame Melania Trump poserer sammen med Belgiens Dronning Mathilde, og de andre ægtefæller til Nato-lederne: 'Førstedame Emine Erdoğan fra Tyrkiet, Islands Thora Margret Baldvinsdottir, førstedame i Frankrig Brigitte Trogneux, førstedame Melania Trump, Sloveniens Mojca Stropnik, Bulgariens Desislava Radeva, Belgiens Amélie Derbaudrenghien og Norges Ingrid Schulerud.

Det oprindelige opslag på Facebook, hvor Det Hvide Hus havde glemt at nævne Gauthier Destenay, som er gift med Luxembourgs Xavier Bettel.
Det oprindelige opslag på Facebook, hvor Det Hvide Hus havde glemt at nævne Gauthier Destenay, som er gift med Luxembourgs Xavier Bettel. Foto: Facebook
Vis mere

Opslaget skabte hurtigt vild debat på Facebook, hvor udeladelsen straks faldt en del brugere for brystet.

'Udeladelsen af førstemanden fra Luxembourg er åbenlys respektløs og viser bare niveauet af idioti hos personalet i Det Hvide Hus,' skrev Nick Jackman for eksempel.

'Wow. I nævner ikke ægtefællen fra Luxembourg? Han eksisterer stadig, selvom du prøver at ignorere det faktum, at han er homoseksuel, tossehoveder,' skrev brugeren Becca Y. Krecek.

Andre forsvarer præsidenten og afviser, at han bevist ønsker at fornærme homoseksuelle.

'Er I så store idioter, at I tror, at præsident Trump sætter dette billede på skærmen for at ignorere manden? Han har ikke tid til at poste billeder. I modsætning til jeres dumme tro har præsident Trump ikke gjort noget for at skade homoseksuelle. Han kender mange bøsser. Han voksede op i New York. Han er vant til alle typer mennesker,' skrev Charlotte Miller.

Først, da shitstormen var en realitet, fik en medarbejder ved Det Hvide Hus ændret teksten, så det nu står stort på hvidt, at Luxembourg's Gauthier Destenay også deltog.

Bevidst eller ej? Fejlen vakte opsigt, netop fordi homoseksuelles rettigheder ikke ligger Trump så meget på sinde, som det gjorde hos forhenværende præsident Barack Obama.