Bitcoin-feberen raser over hele verden. Men for australske Frank Chung var mødet med den såkaldte ’kryptovaluta’ ingen succes. Han advarer andre om problemer med den populære møntenhed.

De seneste uger er det bugnet med historier om helt almindelige mennesker, der har scoret kassen - nogle er ligefrem blevet mangemillionærer -  efter at have købt bitcoins for bittesmå beløb for flere år siden. Men selv om kursen på bitcoins de seneste uger har været på en vanvittig himmelflugt, så har ’kryptovalutaen’ også sine dårlige sider.

Det har blandt andre den australske erhvervsjournalist Frank Chung oplevet. På nyhedsitet news.com.au beskriver han, hvordan han ville eksperimentere med køb af den specielle møntenhed – og hvordan han lynhurtigt fortrød det.

For mens det var relativt let at få fat i ’nogle’ bitcoins – eller rettere i 0,01298716 bitcoin, som var hvad Chung fik, da han købte bitcoins for 300 dollars (svarende til 1891 kroner, red.), -  så var sagen en helt anden, da han ville forsøge at komme af med dem.

At sælge bitcoins er nemlig både dyrt og til tider ekstremt tidskrævende. Handel med den digitale valuta kan hurtigt ende i et sandt gebyr-helvede, måtte Chung sande.

For det første viste det sig, ifølge Chung, at australske kunder slet ikke kan sælge bitcoins på den platform, hvor de købes. Dertil kommer de mange gebyrer, som hurtigt bliver en realitet, når man vil forsøge sig med bitcoin-handel.

Ifølge Chung er der et gebyr på næsten fire procent ved køb af bitcoins for 300 dollar – hvilket i hans tilfælde løb op i 72 kroner. Og derudover kommer der gebyrer, der skal betales, når man vil sælge bitcoins. Og de gebyrer er tilsyneladende afhængige af, hvilken ’mellemhandler’ man benytter sig af.

Og vil man have sine bitcoins udbetalt eller ombyttet til ‘rigtige’ penge, så bliver gebyret skyhøjt ifølge Chung, der nævner beløb på mellem 37 kroner og op til over 160 kroner for en transaktion.

Årsagen til de skyhøje gebyrer er ikke kun, at bitcoins er blevet en meget eftertragtet vare. Det skyldes også et flaskehalssysten hos det tekniske system, der tager sig af transaktionerne. Systemet har angiveligt en maksimal kapacitet på fire overførsler per sekund. Og derfor kan der være ventetid på at få gennemført en transaktion.

Haster en overførsel, kan man dog vælge at betale et højere gebyr for at komme forrest i køen, hvilket gør, at de, der ikke ønsker at betale ekstra gebyrer, kan blive ved med at vente og vente på en transaktion.

Problemet med betalinger og overførsler er velkendt for bitcoin-brugere.

En journalist fra det amerikanske finansmedie Wall Street Journal viste forleden i en video, hvordan han endte med at betale 76,16 dollars (479 kroner, red.) for en pizza blandt andet grundet de dyre gebyrer samt det faktum at betalingen foregik gennem en mellemmand, der ikke opdaterede kursen dagligt.

Og også i Danmark kender man problemer. Dansk Bitcoinforening oplyser på sin hjemmeside, at ’Det er værd at bemærke det er nemmere at købe Bitcoins, end at sælge dem.’

Foreningen giver desuden flere gode råd til, hvordan man kommer af med sine bitcoins.

Den danske journalist Jacob Witttorff fra  Computerworld skrev for nogle måneder siden om sine noget blandede oplevelser med den digitale møntenhed. Han købte for tre år siden bitcoins for 1600 kroner for at forsøge sig i et eksperiment, hvor han ville leve for bitcoins i en uge og efterfølgende skrive om det.

Men det viste sig hurtigt, at der var så få steder i Danmark på det tidspunkt – og det er der fortsat – at det var svært at kunne skaffe føde til en hel uge ved bitcoins alene.

»Artiklen blev derfor aldrig til noget, og i stedet brugte jeg i løbet af det følgende år en del af min bitcoin-beholdning på indisk takeway-mad og tømmermænds-pizzaer fra Hungry.dk.«, skrev han og tilføjede, at han derefter glemte alt om sine resterende Bitcoins indtil en kollega tidligere på året gjorde ham opmærksom på kursen, der pludselig var steget vildt.

Men Jacob Wittorff blev tilsyneladende ikke imponeret af den digitale valuta.

»Tilbage sidder jeg med indtrykket af, at bitcoins ikke er en valuta for almindelige mennesker, men snarere henvender sig til entusiaster og spekulanter.
Derfor vil jeg nu undersøge, hvordan min bitcoin-beholdning kan veksles til almindelige danske kroner. Det er dog angiveligt ikke helt så simpelt, som det er at købe dem,« skrev han.

Da Jacob Wittorff skrev artiklen den 11. august havde han 0,29 Bitcoins tilbage. Deres værdi var den dengang 6400 kroner. Den aktuelle kurs på én bitcoin er lørdag på over 120.000 kroner, hvilket svarer til, at de 0,29 Bitcoins i dag vil være over 35.000 kroner værd.

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her: