Manden, der er dømt for mordet på svenske Lisa Holm, vil afsone sin straf i sit hjemland, Litauen. Også selv om landet er berygtet for at se stort på livstidsfangers menneskerettigheder.

For to år siden blev Sverige ramt af landesorg, da den blot 17-årige pige Lisa Holm blev fundet myrdet i en lade i en lille by i Blomberg ved Lidköping nordøst for Göteborg. Drabet på den smukke blonde pige rystede vort broderfolk og skabte overskrifter langt uden for landets grænser.

Den 17-årige pige forsvandt sporløst 7. juni 2015, da hun var på vej hjem fra den café i den lille svenske landsby Blomberg, hvor hun arbejdede.

Fem dage senere blev hun fundet myrdet i en lade få hundrede meter fra sin arbejdsplads. Hun var blevet kvalt ved hængning og blev fundet i et skab med et reb om halsen.

Den dengang 35-årige litauiske mand Nerijus Bilevicius blev dømt for mordet, og har siden siddet bag lås og slå i fængslet i Norrtälje tæt på Stockholm.

I februar 2016 blev han dømt til fængsel på livstid.

Planen var, at den litauiske mand skulle afsone i Sverige, men nu har han selv søgt om at bliver overflyttet til sin fædreland. Et ønske, han dog fik mulighed for at ændre, da hans forsvarsadvokat fandt ud af, at Litauen har Menneskerettighedsdomstolens ord for at krænke livstidsfangers menneskerettigheder.

Nerijus Bilevicius blev idømt til fængsel på livstid for mordet på den 17-årige Lisa Holm. Vis mere

I Sverige kan hans straf - uanset livstidsdommen - bliver gjort tidsbestemt. Det kan den ikke i Litauen.

Men Nerijus Bilevicius holder fast. Han vil hjem for at afsone.

»Nerijus holder fast i begæringen om at blive overført til Litauen. Menneskerettighedsdomstolens afgørelse har ikke fået ham til at ændre holdning til sagen,« siger jurist Samuel Hartman, som arbejder sammen med forsvarsadvokaten, Björn Hurtig, til den svenske avis Aftonbladet.

Ifølge Hartman skyldes Bilevicius' beslutning, at han ikke har nogen tilknytning til Sverige.

»Bilevicius har, som han udtrykker det, 'ingenting' i Sverige. I modsætning til de andre indsatte, som han ser får regelmæssige besøg af deres familier, er der ingen praktisk mulighed for, at hans familie kan besøge ham i Sverige,« står der i et notat til den svenske kriminalforsorg.

Tidligere på året blev Nerijus Bilevicius overfaldet i fængslet i Norrtälje, hvor han lige nu afsoner sin straf på afdelingen for seksualforbrydelser. Nogle af de andre indsatte kastede kogende vand i ansigtet på den nu 37-årige litauer.