Billederne af de tomme gader og overfyldte hospitaler i Wuhan fra starten af året blev en slags forvarsel om, hvad resten af verden havde i vente:

Coronapandemiens raseren. Men nu sår kineserne tvivl om hele fortællingen om den krise, hele verden befinder sig i.

»Wuhan var det sted, coronavirussen først blev opdaget, men det er ikke der den opstod,« citerer det statslige kinesiske medie People's Daily landets tidligere chefepidemiolog Zeng Guang for at sige.

En holdning, han deler med flere andre kinesiske eksperter.

Kinesiske forskere har netop sendt en videnskabelig artikel til det ansete lægetidsskrift The Lancet, hvori de hævder, at hverken Wuhan eller Kina var viruspandemiens arnested.

I stedet peger de på 'det indiske subkontinent' som stedet, hvor virussen opstod. Det skriver The Guardian.

Artiklen er endnu ikke blevet vurderet af fagfæller.

Hos Verdenssundhedsorganisationen (WHO) bliver den kinesiske påstand dog mødt med en vis skepsis.

»Fra et folkesundhedsperspektiv er det naturligt, at du starter dine undersøgelser der, hvor de første menneskelige tilfælde dukker op (Wuhan, red.),« sagde Michael Ryan, administrerende direktør i WHO-programmet for sundhedsberedskab, under en pressekonference i Genève.

Han kalder det 'meget spekulativt' at påstå, at virussen ikke skulle stamme fra Kina.

I slutningen af 2019 og starten af 2020 stod Wuhan for langt størstedelen af både smittetilfældene og de coronarelaterede dødsfald på verdensplan.

I dag er historien en helt anden. Både Wuhan og Kina har registreret ganske få coronatilfælde i forhold til den pandemi, der nu raser på verdensplan.

Ifølge Johns Hopkins University er der officielt registreret 92.814 smittetilfælde i hele Kina. Til sammenligning har vi 79.352 registrerede tilfælde i Danmark. Kinas befolkning er i parantes bemærket omkring 230 gange større end Danmarks.

Fra flere sider er der dog sået tvivl om de officielle kinesiske smittetals er troværdighed.