Donald Trump har haft for vane at lancere frådende angreb mod stort set alt og alle lige siden, han indledte sin kampagne for at blive præsident i USA. En uge før sin indsættelse får Donald Trump imidlertid svar på tiltale fra et af de lande, han har været mest ude med riven efter; Kina.

USA risikerer en 'storstilet krig' med Kina, hvis Donald Trump som præsident forsøger at blokere kinesernes adgang til øer i Det Sydkinesiske Hav. Sådan lyder advarslen fra de kinesiske statsmedier ifølge The Guardian.

Kineserne tilføjer endda, at hvis Donald Trumps seneste udtalelser bliver til realpolitik, når han inden længe tages i ed som USA's 45. præsident, så kan 'de to lande ligeså godt forberede sig på et militært sammenstød'.

Baggrunden for den eskalerede konflikt er, at Kina på det seneste har bygget adskillige befæstningsværker og kunstige øer i Det Sydkinesiske Hav, hvilket opfattes som en sikkerhedstrussel i området. Både Kina og USA's allierede, Taiwan, gør krav på det område. Det samme gør fem andre lande i Sydøstasien.

Donald Trumps foretrukne kandidat til udenrigsministerposten, Rex Tillerson, vil ikke finde sig i kinesernes fremfærd og lover derfor, at 'adgangen til disse øer... bliver ikke tilladt.' Han har endda sammenlignet kinesernes byggeri af kunstige øer med 'Ruslands annektering af Krim-halvøen'. Det får nu kineserne til at sætte hårdt mod hårdt. De statskontrollerede medier i Kina er under styrets strenge kontrol, så det er med myndighedernes velsignelse, at de tager den krigeriske retorik i brug.

Rex Tillerson er blandt favoritterne til at blive Donald Trumps udenrigsminister.
Rex Tillerson er blandt favoritterne til at blive Donald Trumps udenrigsminister. Foto: SAUL LOEB
Vis mere

Rex Tillerson har endnu ikke uddybet, hvordan han vil blokere kineserne adgang til de små øer, men militæreksperter peger på, at det kun kan lade sig gøre med en stor, militær magtdemonstration.

'Tillerson må hellere finpudse sine atomvåbenstrategier, hvis han vil tvinge en stor atommagt (Kina, red.) til at trække sig tilbage fra landets egne territorier,' står der ifølge The Guardian i en leder i den kinesiske avis Global Times, som er kontrolleret af landets kommunistiske parti.

'Med mindre Washington planlægger at gennemføre en storstilet krig i Det Sydkinesiske Hav, vil ethvert forsøg på at forhindre Kina adgang til øerne være tåbeligt,' skriver Global Times videre ifølge det pålidelige engelske medie.

Under Barack Obamas ledelse forholdt USA sig neutral overfor diverse landes territorialkrav i det højspændte område. Men også han udfordrede Kinas kontrol over store dele af Det Sydkinesiske Hav ved at lade krigsskibe sejle tæt forbi de kunstige øer under påberåbelse af retten til fri sejlads.

Kinas hangarskib Liaoning deltog i en flådeøvelse i Det Sydkinesiske Hav i december 2016.
Kinas hangarskib Liaoning deltog i en flådeøvelse i Det Sydkinesiske Hav i december 2016. Foto: © China Stringer Network / Reut
Vis mere

Hvis USA indfører en mere konfronterende kurs med Donald Trump ved roret, vil det være det samme som at sætte 'kurs mod en altødelæggende konfrontation mellem Kina og USA,' skriver China Daily - en af Kinas andre statsstyrede aviser.

Officielt har Kina reageret noget mere afdæmpet på Rex Tillersons udtalelser. Udenrigsministeriets talsmand Lu Kang siger, at Kinas forhold til USA er baseret på 'ikke-konfrontation, ikke-konflikt og samarbejde til begge landes fordel'.

Ifølge China Daily er Tillersons udtalelser dog 'ikke værd at tage seriøst, fordi de er et misk-mask af naivitet, kortsigtet tankegang, udslidte fordomme og urealistiske politiske fordomme'. 'Hvis han vil føre dem ud i livet i den virkelige verden, ville resultatet være katastrofalt,' konstaterer avisen tørt ifølge The Guardian.

Men måske gør kineserne her regning uden vært. Donald Trump udtalte hård kritik af kinesernes fremfærd i et interview med Fox News i december. Her anklagede han den kinesiske regering for 'at bygge massive fæstningsværker midt i Det Sydkinesiske Hav, hvilket de ikke burde.'

Og det er bestemt ikke den eneste gang Trump har angrebet Kina. Han har gang på gang tordnet mod USA's handelsaftaler med Kina, som ifølge Trump er hamrende uretfærdige og koster USA tusindvis af jobs. I en af sine mere kuriøse bredsider mod kineserne lod Trump forstå, at de har 'opfundet' klimaforandringerne i et forsøg på at gøre USA mindre konkurrencedygtigt. Det skal dog nævnes, at tweetet - som blev gravet frem igen under præsidentvalgkampen - stammer tilbage fra 2012.