Der er fortsat modstandsvilje, men vi er bange, siger en etnisk mongol om sjældne massedemonstrationer.

Kinas kommunistiske ledelse under præsident Xi Jinping har optrappet en kulturkrig i Det Indre Mongoliet. Titusinder af etniske mongoler har i denne måned aktioneret mod nye læseplaner om mere kinesisk sprog i skolerne.

De frygter, at Kina vil gøre det af med deres sprog og kultur.

- Der er fortsat en modstandsvilje, men vi er bange, siger en etnisk mongolsk mand om de sjældne massedemonstrationer blandt etniske mongoler.

Manden, som ønsker anonymitet, har deltaget i flere protester mod et dekret om indførelse af obligatorisk undervisning på mandarin eller standard-kinesisk.

Protesterne er blevet mødt med pansrede mandskabsvogne, som har omringet skolerne i Tongliao. Byen er en bastion for de etniske mongolers kamp for deres kultur.

Det Indre Mongoliet har omkring 25 millioner indbyggere. Det er formelt en selvstyrende region i det nordlige Kina med grænse til Mongoliet og Rusland. De etniske mongoler udgør mindre end en femtedel af befolkningen.

De kinesiske myndigheders fremfærd i regionen vækker mindelser om udviklingen i Tibet og Xinjiang, hvor en lignende politik skal assimilere lokalbefolkning og mindretal ind i den dominerede Han-befolkning.

- Skolerne er på en måde for mongolernes identitet og kultur, hvad klostrene for Tibets identitet, siger Chris Atwood, som er professor i mongolske og kinesiske studier ved Pennsylvanias Universitet.

En lignende uddannelsespolitik er også blevet indført i Xinjiang, hvor størstedelen af det undertrykte muslimske folkeslag uighurerne bor.

Politiet har i Det Indre Mongoliet udlovet dusører for oplysninger om ledere fra det mongolske mindretal.

Snesevis er blevet anholdt, fordi de har stået for underskriftsindsamlinger. Andre er anholdt, fordi de har delt "undergravende" politiske budskaber på det sociale medie WeChat.

Forældre som protester mod de kinesiske læseplane trues med afskedigelser og bøder.

De hasteindførte regler fra den 1. september siger, at mandarin skal læres fra første klasse. Dette gælder regionens tosprogede kostskoler. Undervisning i historie, politik og litteratur skal også foregå på mandarin.

I nabolandet Mongoliet, som har tætte økonomiske bånd til Kina, har de nye læseplaner vakt harme, men landets politikere har ikke reageret over for Beijing.

/ritzau/AFP