Kina har mandag fortsat sine omfattende militærøvelser ved Taiwan.

Det meddeler den kinesiske regering, dagen efter at mange havde regnet med – og opfordret til – at øvelserne skulle ende.

»Folkets befrielseshær fortsætter med at udføre fælles øvelser og træning i havet og luftrummet omkring Taiwan,« skriver Kinas militær i en udtalelse.

Militærøvelserne er Kinas hidtil største omkring Taiwan.

De blev iværksat, umiddelbart efter at den højtstående amerikanske politiker Nancy Pelosi havde været på besøg i Taiwan.

Pelosi er formand for Repræsentanternes Hus og nummer tre i USAs politiske hierarki. Besøget var USAs mest prominente i Taiwan i årtier.

Besøget skabte stor vrede i Kina, som mener, at Taiwan hører under Kina.

Foruden de store militærøvelser har Kina blandt andet suspenderet flere samarbejdsaftaler med USA. Herunder om klimaforandringer og forsvar.

Kinas igangværende militærøvelser har inkluderet brug af kampfly, krigsskibe og ballistiske missiler. Militæranalytikere har beskrevet øvelserne som en mulig forberedelse på en kinesisk invasion af Taiwan.

Taiwan ligger øst for Kina og betragter sig selv som en selvstændig stat med sin egen valuta og sit eget politiske og retlige system.

Kina anser omvendt Taiwan som en del af sit territorium, selv om parterne har haft hver deres styre, siden borgerkrigen i Kina sluttede i 1949.

Officielt mener også USA, at Taiwan hører under Kina. Kina har dog opfattet Nancy Pelosis besøg som en slags legitimering af Taiwan.

Under Pelosis besøg mødtes hun med den taiwanske præsident, Tsai Ing-wen. Hun talte desuden til Taiwans parlament.

Pelosi har selv sagt, at hendes besøg gjorde det »utvetydigt klart«, at USA ikke vil svigte en demokratisk allieret som Taiwan.

Der er omkring 23,5 millioner indbyggere i Taiwan.

/ritzau/AFP