Den såkaldte kinesiske spionballon, som USA i weekenden skød ned ud for landets østkyst, havde militære formål.

Og den var en del af et massivt overvågningsprogram iværksat af den kinesiske hær – ballonerne skulle været blevet registreret på fem kontinenter.

Sådan siger unavngivne amerikanske embedsmænd i den amerikanske regering nu til avisen The Washington Post.

»Kineserne har taget en utrolig gammel teknologi og smeltet den sammen med moderne kommunikations- og observationskapaciter for at forsøge at indsamle efterretninger om andre nationers militære forhold,« som det lyder fra en af kilderne:

Den amerikanske flåde er i færd med at bjærge den nedskudte ballon.
Den amerikanske flåde er i færd med at bjærge den nedskudte ballon. Foto: PETTY OFFICER 1ST CLASS TYLER TH
Vis mere

»Det er en enorm indsats.«

USA skulle efter opdagelsen allerede have informeret sine allierede om, hvad de på samme måde kan have været udsat for.

Mandag skulle USAs viceudenrigsminister således ifølge Washington Posts oplysninger have briefet 150 person fra 40 amerikanske ambassader om den kinesiske ballonspionage. Alle amerikanske ambassader skulle videre have fået »detaljeret information«, som kan viderebringes.

»Der har været stor interesse fra vores allierede og partnere. Mange af dem indser, at de også har været sårbare eller mulige mål for Kina,« siger en kilde til mediet.

De kinesiske overvågningsoperationer med ballonerne skulle ifølge oplysninger fra Washington Posts kilder have sit udspring fra den sydlige ø-provins Hainan, hvor kinesisk militær i adskillige år skulle have indsamlet oplysninger om militære faciliteter i Japan, Indien, Vietnam og Filippinerne via ballonerne.

USA kender ikke til størrelsen på Kinas flåde af overvågningsballoner, men der skulle have været »dusinvis« af missioner siden 2018, lyder det fra en kilde.

Den seneste ballon fløj hen over USA i en uges tid, inden den i lørdags blev skudt ned ud for kysten af delstaten South Carolina. Siden er vragstumperne blevet bjærget.

Kina har selv meldt ud, at der var tale om en ballon, der skulle indsamle vejrdata – og at den var kommet ud af kurs.