42-årige Kenneth Nørve fra Kristiansand i det sydlige Norge blev igennem hele sin skolegang mobbet. En dag fik han nok af det hele og besluttede, at han ville skyde fire af sine klassekammerater og læreren. Kenneth Nørve nåede at fortryde. Skoleskyderiet blev aldrig til mere end at tage pistolen med i skoletasken.

»Jeg havde en ting, jeg skulle den torsdag. Jeg skulle gå ind i klasselokalet og skyde fire drenge og læreren. Og så skulle jeg bare sætte mig stille og roligt ned,« fortæller Kenneth Nørve i dokumentaren om planerne for dagen, der kunne være endt fatalt.

Ingen omkring Kenneth Nørve har vidst, hvilken hemmelighed han gemte på. Det ændrede sig søndag aften, da TV2 Norge viste en dokumentar om Kenneth Nørve og skoleskyderiet, som - heldigvis - aldrig blev til noget.

Siden programmets visning er det strømmet ind med anerkendelse og rosende ord til Kenneth Nørve.

»Jeg har fået i overkanten af tusind henvendelser fra forskellige mennesker. Det har været helt fantastisk. Og alle har været positive. De har skrevet ting som ‘tak’, ‘godt gået’ og ‘tak for, at du har gjort dette for mig’. Jeg har nok ramt noget, som mange selv har haft i hovedet,« siger Kenneth Nørve til BT.

Nok er nok

Der er gået næsten 30 år siden den dag, hvor Kenneth ville have taget livet fra sine fire klassekammerater og læreren, men først nu har han haft mod og lyst til at stå frem med sin historie. Han gør det, fordi der er brug for det, siger han.

Lysten til at stå frem begyndte at boble, da den norske kendis og iværksætter Einar Brandsdal stod frem i en artikel, hvor han fortalte, at han havde mobbet, da han gik i skole.

Til VG fortalte Einar Brandsdal, som har skabt sin formue som grundlægger af internetbutikken Netthandelen.no, hvordan han var en af de værste af mobberne, og at han nu fortrød.

»Jeg stod og brølede af latter, når andre havde det skidt. Først mange år senere forstod jeg, hvor ydmygende de følte det,« sagde Einar Brandsdal til VG.

Ifølge Kenneth Nørve handlede artiklen dog mest af alt om Einar Brandsdal selv.

»Det kom til at handle om hans bedrifter og hans fremtoning. Det, syntes jeg, var utidigt i en artikel om mobning,« siger Kenneth Nørve.

Derfor mente Kenneth Nørve, at det var på tide at stå frem.

»Jeg ville gerne gøre op med det her (mobning, red.) en gang for alle, og jeg kunne godt være ham, der tog skridtet og gjorde det,« sagde Kenneth Nørve, som står frem for at sætte fokus på, hvad mobning kan drive folk til.

Jernskjorten er smidt

Selvom Kenneth Nørve aldrig kom i skole med pistolen, er han sikker på, at hvis bare en ting var gået anderledes den morgen, så kunne han være endt med pistolen trukket i klasseværelset på Fiskå Skole i Kristiansand.

Det skete ikke, men mobningen har præget Kenneth Nørves liv i meget høj grad.

»Jeg forsøgte i mange år at undertrykke mine tanker og følelser og lægge låg på. Men det har jo præget mine relationer til mine nære op igennem tilværelsen. Jeg har holdt folk på afstand,« siger Kenneth Nørve og tilføjer:

»Nu har jeg smidt jernskjorten, og så må der komme det, som kommer.«

Kenneth Nørve har det i dag godt, og er far til to døtre på 11 og 13 år.

Her sidder Kenneth Nørve sammen med resten af klassen på Fiskå Skole.
Her sidder Kenneth Nørve sammen med resten af klassen på Fiskå Skole. Foto: Privat - Kenneth Nørve
Vis mere

Viste mobberne dokumentaren

Inden dokumentaren blev vist i tv, havde Kenneth Nørve inviteret sine gamle klassekammerater til en sammenkomst på den gamle skole.

Kenneth Nørve ville vise dokumentaren om ham til klassekammeraterne. I klasselokalet sad blandt andre flere af de, Kenneth ville have skudt den dag.

»Det var meget hårdt, fordi jeg var meget usikker på, hvordan de ville reagere. Jeg ville hellere holde en tale til Nobels Fredsprisuddeling end at stå der,« siger Kenneth Nørve.

Klassekammeraterne var chokerede, men efterfølgende roste de Kenneth Nørve for hans mod til at stå frem.

Det at få fortalt klassekammerater historien lettede meget for Kenneth Nørve. Aftenen med klassekammeraterne endte med at blive rigtig hyggelig, selvom den startede med en dramatisk fortælling om, hvad der kunne være endt med flere af de tilstedeværendes død.

Mobning er et overgreb

Kenneth Nørve håber på, at hans fortælling kan få folk til at forstå, hvad mobning kan drive folk til. Ifølge ham er mobning blevet en slags modebegreb, men mobning er et overgreb og en umyndiggørelse, siger han.

»Jeg er meget overvældet over den respons og støtte, der er kommet, men samtidig er jeg lidt trist over, at vi ikke er kommet videre. Jeg har fået så mange historier efterfølgende, så det findes jo i høj grad endnu,« siger Kenneth Nørve og fortsætter:

»Hvorfor er det så vanskeligt at blive hørt, når man står i sådan en situation af afmagt? Det har taget mig næsten 30 år at kunne tale om det her. Tænk, hvor svært det er som barn.«