Et dansk kærestepar blev lørdag overfaldet og stukket med kniv i Gabon. Angrebet har rystet børnetv-værten Martin Keller, der har kendt parret i mange år.

»De er nogle meget usædvanlige personer, så humanistiske, venlige, vidende og begavede. Det er også det, der gør det hele så uforståeligt og ulykkeligt: At det lige netop er dem, det går ud over. Det er så uretfærdigt.«

Sådan siger tv-værten og naturformidleren Martin Keller om det danske fotograf-kærestepar i midten af fyrrene, der i weekenden blev ofre for et knivangreb i Gabon. Mens kvinden er uden for livsfare, er manden indlagt i kritisk tilstand på et hospital i det lille centralafrikanske land.

Martin Keller, der sammen med Ketil Teisen slog igennem på DR som »Naturpatruljen« sammen med Sebastian Klein, har kendt den hårdt sårede danske mand i 19 år, og han er rystet over angrebet på sine venner.

»De er nogle virkelig dedikerede og ekstremt professionelle fotografer. De har en enorm viden og passion for deres fag og for naturen. De er i gang at fotografere de sidste unikke, uberørte naturområder på alle verdens syv kontinenter. Det var deres helt store livsprojekt, og det er en utrolig inspirerende rejse, de er på,« siger Martin Keller.

Fotograferede aber og flodheste

De to fotografer danner par både privat og professionelt, og de var i Gabon for at fotografere gorillaer og flodheste for National Geographic. Det oplyste Jens Henneberg, viceadministrerende direktør for Bonnier, der udgiver den danske udgave af tidsskriftet National Geographic, mandag til BT.

»Vi har været i kontakt med kvinden, som er stærkt berørt af hele situationen. Kvinden har det efter omstændighederne fornuftigt, men er selvfølgelig dybt chokeret over, at hendes mand er i en kritisk tilstand,« sagde Jens Henneberg til BT.

Angrebet skete lørdag formiddag på et populært turistmarked i Gabons hovedstad Libreville. Ifølge myndighederne blev angrebet begået af en 53-årig mand fra Niger, som ville hævne Donald Trumps anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad. Manden blev anholdt på stedet. De to danskere var blevet fulgt af angrebsmanden inden episoden, siger anklager Steeve Ndong Essame Ndong ifølge nyhedsbureauet AFP.  Angrebet var ’overlagt’, siger anklageren ifølge Ritzau.

Politiet i Gabon tilbageholdt en stribe muslimske gadehandlere kort efter angrebet på de to danskere for at afdække, om der var flere involverede i angrebet. Gerningsmanden til knivangrebet var en 53-årig mand fra Niger, der angiveligt ville hævne, at Donald Trump i sidste uge anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad. Gerningsmanden ankom til Libreville to dage før angrebet, og det var 'overlagt', siger anklager Steeve Ndong Essame. Foreløbig er 38 vestafrikanere varetægtsfængslet, oplyser nyhedsbureauet AFP. AFP PHOTO / Steve JORDAN
Politiet i Gabon tilbageholdt en stribe muslimske gadehandlere kort efter angrebet på de to danskere for at afdække, om der var flere involverede i angrebet. Gerningsmanden til knivangrebet var en 53-årig mand fra Niger, der angiveligt ville hævne, at Donald Trump i sidste uge anerkendte Jerusalem som Israels hovedstad. Gerningsmanden ankom til Libreville to dage før angrebet, og det var 'overlagt', siger anklager Steeve Ndong Essame. Foreløbig er 38 vestafrikanere varetægtsfængslet, oplyser nyhedsbureauet AFP. AFP PHOTO / Steve JORDAN Foto: STEVE JORDAN
Vis mere

Vant til ekstreme situationer

De to danske fotografer er ifølge Martin Keller ualmindeligt berejste og vant til at klare de mest ekstreme situationer i verdens afkroge. De er også begge medlemmer af henholdsvis Eventyrernes Klub og Kvindelige Eventyreres Klub.

»Det pudsige er, at de har været sammen i ekstremt vejr og klima i nogle af de mest afsides steder på jordkloden, og så er det midt i et fredeligt turistmarked, at det her sker. Det viser meget godt, at mennesker er mere uforudsigelige og uberegnelige end dyr,« siger Martin Keller.