Tyske elitesoldater stormede kapret Lufthansa-fly i Somalia i 1977 og reddede 90 gidsler under berømt aktion.

Friedrichshafen. Det var en af 1970'ernes dristigste redningsaktioner, da tyske elitesoldater for 40 år siden stormede et kapret Lufthansa-passagerfly i Somalias hovedstad, Mogadishu.

De palæstinensiske kaprere blev skudt, mens de 90 gidsler overlevede.

Lørdag vendte det prøvede fly, et Boeing 737 kendt som "Landshut", tilbage til Tyskland.

Flyet har stået og lige så stille rustet i Brasilien det sidste årti. Det er meningen, at det berømte fly skal opstilles som et monument over en turbulent tid.

Det berømte kommandoangreb i Mogadishu blev et symbol på perioden kendt som "Det Tyske Efterår".

Den tyske stat var på det tidspunkt i krig med den rabiate venstreorienterede Bader-Meninhof-gruppe - også kendt som Rote Armee Fraktion (RAF) - og dens internationale allierede.

"Landshut" ankom lørdag formiddag til den sydtyske by Friedrichshafen. Flyets vinger var afmonteret, så det kunne flyves fra Brasilien til Tyskland i to kæmpestore russiske transportfly.

- Det er dejligt, at "Landshut" er tilbage, lød det fra Aribert Martin, der som medlem af den tyske elitestyrke GSG 9 var med til at storme flyet.

Fire Medlemmer af Folkefronten til Palæstinas Befrielse (PFLP) kaprede flyet under en flyvning fra Mallorca til Frankfurt.

Flyet fortsatte de fem næste dage en gruopvækkende tur for de 90 gidsler. Lufthansa-flyet blev tanket op flere steder på vejen - i Europa, i Mellemøsten og i Afrika.

PFLP krævede 11 medlemmer af RAF løsladt fra tysk fængsel.

På femtedagen, 18. oktober 1977, da flyet stod på landingsbanen i Mogadishus lufthavn, udstedte gidseltagerne et ultimatum.

De truede med at detonere det sprængstof, de havde med om bord, og de overhældte passagererne med alkohol for at være sikre på, at en brand hurtigt kunne sprede sig.

I løbet af natten var 30 tyske kommandosoldater landet i lufthavnen. Og gidseltagerne ultimatum blev deres signal.

Kommandosoldaterne angreb flyet bagfra - fra blinde vinkler - og kravlede ad stiger op til flyets døre og nødudgange. Da de første var inde, lykkedes det inden for få sekunder at dræbe tre gidseltagere og såre den fjerde hårdt.

Efter dramaet fortsatte flyet med at være i tjeneste for Lufthansa. Siden for franske, indonesiske og til sidst brasilianske flyselskaber.

Det er det tyske udenrigsministerium, som har købt flyet tilbage for 20.000 euro (knap 150.000 kroner).

- Det er et levende symbol på et frit samfund, som nægter at give efter for frygt og terror, siger udenrigsminister Sigmar Gabriel.

Flyet skal opstilles på flymuseet Dornier nær Bodensee.

/ritzau/AFP