Alle regnede det som en formsag. Med Angela Merkel i spidsen for forhandlingerne om en ny tysk regering var det kun et spørgsmål om tid. Sådan skulle det ikke gå. Mandag stod det klart, at tysk politik er kastet ud i kaos efter et kollaps i forhandlingerne om en ny regering. Og det er formentlig begyndelsen på enden for den mangeårige, altdominerende leder, Angela Merkel.

'Det fleste medlemmer af G20 kigger mod Merkel, ikke Trump, når det kommer til lederskab'.

Sådan lød konklusionen på en undersøgelse fra Pew Research Center i juli måned i år. Anledningen var, at verdens mest magtfulde ledere mødtes til topmøde i den nordtyske by Hamborg. Her kiggede verdens ledere ikke mod den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump, som leder og talerør for den frie, vestlige verden.

Den nye person i den rolle var i stedet den tyske kansler, Angela Merkel, som i årevis havde stået for styrke og stabilitet.

Et halvt år efter kunne det billede nærmest ikke være vendt mere på hovedet. Den tyske kansler står voldsomt svækket i en historisk dårlig situation, efter forhandlinger om en ny tysk koalitionsregering - døbt 'Jamaica'-regeringen, da de tre involverede partiers farver matcher Jamaicas gul/grøn/sorte flag - mandag aften uden varsel brød sammen.

'Jamaica'-regeringen mellem FDP (gul), De Grønne (grøn) og Merkels CDU (sort) hænger i en tynd tråd, efter FDP-lederen Christian Lindner forlod forhandlingerne. Og det er på alle måder en overraskelse af de store, som kaster Europas ellers normalt sikre holdepunkt ud i usikkerhed.

Det fortæller Tysklandsekspert og prorektor ved Købehavns Universitet, Lykke Friis.

»Vi skal nok slå fast, at der ikke er tale om en statskrise, og folk er ikke bange i Tyskland. Men folk er dybt overraskede. Det er et mere fragmenteret Tyskland, end man har set i mange år. Folk var næsten holdt op med at følge forhandlingerne, da man regnede med, at 'Jamaica'-regeringen var en realitet. Specielt når man er vant til stabilitet og fordi, Merkel normalt er en dygtig forhandler,« siger Lykke Friis.

Begyndelsen på enden for Merkel

Hun slår fast, at det endnu ikke står klart, hvorfor Christian Lindner og FDP valgte at forlade regeringsforhandlingerne - og overraskelsen bliver større af, at forlydender igen og igen gik på, at de tre partier i forhandlingerne nærmede sig enighed om et regeringsgrundlag.

Ifølge Lykke Friis falder en stor del af kollapset tilbage på Angela Merkel, da hun som kansler var forhandlingsleder.

»Det var Merkel, der var chefforhandler, og det her betyder, at hun står svækket tilbage. Hun er blevet indhentet af sin fortid med flygtningekrisen, som partierne ikke kunne blive enige om. Og så er hun blevet indhentet af, at det ofte er gået dårligt for de partier, hun har samarbejdet med. Derfor har hun også tilnavnet 'den sorte enke',« siger Lykke Friis, der mener, at Merkels dage som tysk leder nu begynder at lakke mod enden.

»Det er begyndelsen på enden for Merkel. Men efter 12 år ved magten var det naturligt, at det var begyndt at rinde ud. Men spørgsmålet er nu, om Merkel selv kan bestemme, hvordan hun går. Nogle i Tyskland spekulerer i, om der kommer til at finde en udskiftning af Merkel sted. Et såkaldt 'dronningemord'. Men andre mener, det er sandsynligt, at hun fortsætter til et nyt valg og derefter vælger en kronprins eller kronprinsesse - hvis hun kan blive valgt, selvfølgelig,« siger hun.

Lykke Friis kalder Merkel for en 'overlever' og vil ikke afskrive hende endnu, men kan ikke lade være med at tænke blot få måneder tilbage:

»Det er en tankevækkende kolbøtte, som er sket på få måneder. I juli måned i Hamborg under G20 blev hun beskrevet som den frie verdens leder og verdens mest magtfulde person, når Trump ikke ville, og nu står vi her.«