Svensk professor ser en sammenhæng mellem voldtægtsbølgen i Oslo og Breiviks masssedrab.

De seneste måneder har den norske hovedstad været ramt af fem drab og en serie voldtægter og seksuelle overgreb.

Nu kæder en ekspert de mange episoder sammen med terrorangrebet 22. juli.

- Når der kommer en markant stigning i antallet af overgreb, så kræver det ofte en forklaring, som går udover patologien hos den enkelte gerningsmand, siger den svenske voldsforsker Peter Gill fra Højskolen i Gävle til avisen Vårt Land.

LÆS OGSÅ:
Han ser en sammenhæng mellem voldsbølgen og Anders Behring Breviks grænseløse adfærd. 
 
- Det er ren spekulation, men hvis stigningen af overfaldsvoldtægter i Oslo viser sig ikke at være tilfældig, så kan der være en sammenhæng til det, Breivik gjorde, forklarer han.

LÆS OGSÅ:

Gill mener, det er forkert at se Breivik som en gal mand.

- Der må findes mænd også i Norge, som i smug er imponerede af det, Breivik gjorde. Det kan være en trigger for, at andre også går over grænsen, siger professoren.

Avisen Dagbladet har imidlertid talt med andre eksperter, som forholder sig skeptiske overfor udsagnet om, at der skulle være en sammenhæng mellem stigningen i volden og Breiviks massedrab.

- At terroren 22. juli kan føre til voldtægter og drab, virker noget spekulativt. Det er at påvise en sammenhæng, som er meget usikker. Hvis nogen i dagene efter terrorangrebene havde sagt, at nu ville drabs- og voldtægtsstatistikken stige, så ville de have fået problemer med at blive taget alvorligt, mener Trond Heir, forsker ved Nationalt Videnscenter om vold og traumatisk stress.

Retspsykolog Pål Grøndal siger til avisen, at temaet er blevet diskuteret af eksperter indenfor sikkerheds-, fængsels- og retspsykiatrien .

- Vi har drøftet idéen om, at det er som om, man har slået hul på en slags byld, siger han

Alligevel mener han, det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt voldsbølgen og Breiviks massemord hænger sammen.

- Der kan være det, vi kalder en spuriøs sammenhæng. Altså at to hændelser opstår uden, at det nødvendigvis er andet end en tilfældighed. Mange vil forklare det uforklarlige. Vi mennesker er glade for at lave mønstre, men problemet er, at vi af og til tager fejl. Det er det samme som at sige, at det er typisk, når noget negativt sker lige præcis for dig, fordi du lægger mærke til, når det rammer dig, siger han. 

- Det er velkendt, at personer med alvorlige psykiske lidelser bliver påvirket af dagsaktuelle hændelser, men at det skulle føre til en stigning i drabs- og voldtægtsstatistikken har jeg ikke set nogen forskning, som underbygger. 

Andre læser også