EU-Kommissionens formand siger, det kunne være nyttigt, hvis han kunne forhandle med Rusland om Nord Stream 2.

Bruxelles. Der er ikke umiddelbart udsigt til, at EU-Kommissionen kan forhandle med Rusland om den kontroversielle russiske gasledning Nord Stream 2, sådan som Danmark havde håbet.

Det meddeler EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, torsdag aften på et pressemøde under EU-topmødet i Bruxelles.

- Der er ikke enighed blandt medlemslandene om at give kommissionen mandat til at tage sagen op med Rusland, siger Juncker.

Han gør det dog samtidig klart, at han synes, det kunne være "nyttigt", hvis det kunne lade sig gøre.

Gasledningen skal gå gennem Østersøen og står til at give store indtægter til Tyskland. Men især Danmark, Polen og de baltiske lande er imod at give Rusland for stor indflydelse på energiforsyningen i Europa.

Efter pres fra blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er Juncker det seneste halvår gået mere aktivt ind i sagen.

Løkke har ikke lagt skjul på, at det er svært for et lille land som Danmark at håndtere den form for storpolitik.

Så Danmark har taget godt imod det tidligere forslag fra kommissionen om, at den kunne forsøge at forhandle med Rusland.

Statsministeren har ladet forstå, at Danmark dårligt kan sige nej til at lade ledningen gå gennem dansk søterritorie syd for Bornholm, hvis ikke EU går ind i sagen.

Ifølge Ritzaus oplysninger var det på torsdagens møde den polske premierminister, Beata Szydlo, der tog emnet op.

Hun fik opbakning fra Løkke og fra Litauens præsident, Dalia Grybauskaite, samt Letlands premierminister, Maris Kucinskis.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, har omvendt gentaget sine kendte synspunkter om, at Nord Stream er et kommercielt, ikke et politisk projekt.

Derfor ser Merkel ikke behov for at give kommissionen et mandat til at forhandle med Rusland.

Grybauskaite presser blandt andet på for en reform af EU's energipolitik, som vil gøre det muligt for EU at stille flere krav til energiprojekter i lande uden for EU.

Det element ventes at være med, når EU-Kommissionen i begyndelsen af november kommer med sit udspil til EU's tredje energipakke.

Formelt kræver det ikke fuld enighed blandt de 28 EU-lande, før kommissionen kan få et mandat til at forhandle med Rusland. Den slags kan vedtages med et kvalificeret flertal af stemmerne.

Men ifølge diplomatiske kilder er der kun ret få lande, der brænder for det ønske. Ud over Danmark, Polen og de baltiske lande er det en række andre - men ikke alle - lande i Østeuropa.

På den anden fløj står Tyskland og enkelte andre lande med kommercielle interesser i Nord Stream 2.

/ritzau/