»Det handler ikke om, hvorvidt lande skal acceptere eller ikke acceptere flygtninge. Det handler om kollektivt ansvar.«

Sådan lyder den klare melding fra den jordanske dronning Rania.

Den 45-årige dronning modtog torsdag Walther Rathenau-prisen, opkaldt efter en tidligere tysk udenrigsminister, for sit udenrigspolitiske arbejde. Ved prisoverrækkelsen i Berlin var flere end 400 politikere og diplomater tilstede – herunder den tyske kansler, Angela Merkel.

Foto: TOBIAS SCHWARZ
Vis mere

Og dronning Rania benyttede rampelyset til at give verden sit syn på flygtningekrisen.

»Barrikadér ikke døren af frygt for det ukendte,« sagde hun i sin tale ved prisoverrækkelsen ifølge avisen Daily Mail.

»Hvis flygtninge nægtes deres grundlæggende rettigheder, risikerer vi at skabe en desillusioneret og ødelagt generation, der kan blive modtagelige overfor ekstremister,« lød de kongelige ord.

Dronning Rania efterlyste »ekstraordinære« løsninger til at klare flygtningekrisen, som hun beskrev som havende et »ekstremt omfang«.

Foto: TOBIAS SCHWARZ
Vis mere

Den jordanske dronning brugte også sin taletid på at kritisere nyhedsstrømmen, hvor flygtninge og indvandre ifølge dronningen bliver blandet sammen og den menneskelige venlighed er forsvundet.

»Ordet flygtning blev tidligere forvundet med følelser af empati, men nu er de sande definitioner forsvundet. Nu taler man som om, at nogle liv har mindre værdi end andre,« sagde dronning Rania, der desuden takkede den tyske kansler Angela Merkel for sit »inspirerende lederskab«.

Dronningens eget hjemland Jordan er i øjeblikket hjem for omkring 1,4 millioner mennesker på flugt. Det svare til 20 procent af landets befolkning.