Mens Japan netop har henrettet tre idødsdømte, sidder Shoko Asahara, hjernen bag det værste terrorangreb i Japans historie, stadig på dødsgangen. Det skriver VG.no.

Den 20. marts 1995 blev en del af Tokyos undergrundsbane udsat for et omfattende giftgasangreb. Den dødelige nervegas, saringassen, blev sluppet ud midt i myldretiden tog livet af 13 mennesker og sårede over 1000.

Ved den efterfølgende efterforskning lavede politiet dengang en razzia i et hovedkvarter, der tilhører terrorsekten Aum Shirikyo. Ud over at finde saringas i mængder, der kun tage livet af fire millioner mennesker, blev der fundet narkotika, sandhedsserum, en russisk militærhelikopter, våben og ebolavirus.

Sektleder Shoko Asahara blev pågrebet og fængslet sammen med 150 sektmedlemmer. I 2004 blev han dømt til døden for mordet på 27 mennesker, deriblandt flere sektmedlemmer og deres familiemedlemmer.

Han sidder stadig på dødsgangen og afventer hængning. Torsdagens henrettelser var de første i Japan siden juli 2010.

Rettelse:
På baggrund af oplysninger fra Aftenposten.no har bt.dk tidligere skrevet, at Shoko Asahara er blevet henrettet. Det er ikke korrekt. Vi beklager fejlen.