Den tidligere premierminister Shinzo Abe har sikre sig et afgørende flertal ved valget i Japan, men den kommende tid bliver vigtig for, om han kan blive siddende på posten.

JAPAN: Endnu en gang får han en chance, lederen af partiet Liberal Democratic Party (LDP) i Japan. For Shinzo Abe har tidligere været premierminister, hans parti sad på magten i 50 år indtil 2009, og søndag valgte japanerne, at han skal tilbage til posten, skriver Reuters.

Men allerede fra dag et har han store udfordringer foran sig. Han skal hurtigst muligt få styrket den nedadgående økonomi og få arbejdet på det anstrengte forhold til Kina for at undgå, at han lider samme skæbne som sin forgænger, der kun sad på posten kortvarigt.

Grunden til at Shinzo Abe får en chance mere kan være de løfter, han har givet om øgede offentlige udgifter og en mere selvsikker udenrigspolitik.

- Hvad der står først og fremmest er at få sikret et økonomisk opsving og trække Japan ud af deflation, sagde han tidligere ifølge Reuters.

Men den kan også være modviljen mod hans modstanders, den nuværende premierminister, Yoshihiko Noda fra Democratic Party of Japan (DPJ). I 2009 fik han en jordskredssejr, men denne gang opnåede han kun en femtedel af de stemmer, han fik sidst.

I 2009 lovede han at lytte mere til forbrugerne end virksomheder. Det levede han ikke op til, og partiet blev ramt af politikerflugt, da han planlagde at hæve momsen for at bremse den offentlige gæld, som allerede var enorm.

LDP sejrede måske derfor stort søndag, da partiet har vundet mindst 294 af de 480 pladser i parlamentets underhus, mens det mindre, allierede parti, New Komeito, får 31, lyder det ifølge flere TV-stationer i Japan.

Abe skal mandag mødes med det lille parti for at bekræfte de skridt, der skal tages for at få økonomien tilbage på ret kurs, efter at den har ramt fjerde recession siden 2000.

Over for Kina bliver det en hård linje i forhold til territorieslagsmålet om en øgruppe mellem Taiwan og Okinawa, som japanerne kalder Senkaku, mens den på kinesisk hedder Diaoyu. Og så vil regeringen ligeledes have et atomenergipolitik på trods af katastrofen i Fukushima i 2011.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.