Lyt til artiklen

Et nordkoreansk missil fløj over japansk territorie og styrtede ned i Stillehavet 3000 kilometer fra Japan.

Nordkorea har affyret et ballistisk missil fra landets østkyst tirsdag. Det oplyser det sydkoreanske militær og den japanske kystvagt ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den japanske regering bad borgere om at søge dækning, fordi missilet tilsyneladende fløj over japansk territorie, inden det faldt i Stillehavet.

- Nordkorea har tilsyneladende affyret et missil. Søg venligst tilflugt i bygninger eller under jorden, lød det ifølge nyhedsbureauet AFP i en advarsel fra den japanske regering, der blev udsendt klokken 07.29 tirsdag lokal tid.

Advarslen gjaldt for to præfekturer i det nordlige Japan, skriver det japanske medie NHK ifølge AFP.

Togdriften i det nordlige Japan blev desuden indstillet på grund af missilet.

På en pressebriefing natten til tirsdag dansk tid siger den japanske regerings talsmand, Hirokazu Matsuno, at Nordkorea har affyret et ballistisk missil mod øst.

Han siger også, at det nordkoreanske missil med stor sandsynligvis fløj over Japan, og at det faldt i vandet uden for Japans eksklusive økonomiske zone.

Han fordømmer Nordkoreas handlinger på det kraftigste og siger, at Nordkoreas handlinger er en alvorlig udfordring for den internationale fred.

Den japanske regering vil indgå i et tæt samarbejde med FN's Sikkerhedsråd, USA og Sydkorea, oplyser talsmanden.

Den japanske premierminister, Fumio Kishida, fordømmer på det stærkeste Nordkoreas handlinger, som han beskriver som barbariske.

En regeringskilde siger ifølge Reuters til den japanske tv-station TV Asahi, at missilet kan være et interkontinentalt ballistisk missil.

Kilden siger også, at missilet styrtede ned i Stillehavet omkring 3000 kilometer fra Japan.

Den sydkoreanske præsident, Yoon Suk-yeol, siger tirsdag, at Sydkorea vil komme med et "stærkt svar" på missilaffyringen.

Yoon kalder affyringen for en "provokation", der "uden tvivl har krænket FN's universelle principper og normer".

- Yoon har givet ordre om at komme med et stærkt svar og træffe passende foranstaltninger i samarbejde med USA og det internationale samfund, oplyser præsidentkontoret ifølge AFP.

Tirsdagens missilaffyring fra Nordkorea er den femte i løbet af ti dage.

I sidste uge lavede Japan, Sydkorea og USA en fælles militærøvelse.

I weekenden viste Sydkorea desuden sit våbenarsenal frem ved en fejring af landets væbnede styrker. Her blev der fremvist raketaffyringsramper, ballistiske missiler, kampvogne, droner og F-35-kampfly.

Nordkorea er ifølge Reuters desuden klar til at foretage en atomprøvesprængning.

Sydkoreanske politikere sagde i sidste uge, at prøvesprængningen kan blive gennemført på et tidspunkt mellem Kinas Kommunistiske Partis partikongres 16. oktober og det amerikanske midtvejsvalg 8. november.

/ritzau/