Under sine mange gåture i Oslos centrum er den norske tv-kendis Jan Ridd i årevis gået lige forbi en statue af en ung kvinde foran byens rådhus uden at ane, at den havde en helt særlig tilknytning til ham. Først som 68-årig opdagede Jan Ridd ved et tilfælde, at hans forældre havde skjult en hemmelighed for ham - og kort efter fik han et nyt chok, da han fandt ud af, hvem statuen forestillede.

Jan Riddd er kendt fra NRK-programmet 'Sofa', hvor han og hustruen Silvia Leine kommer med deres uforbeholdne mening om, hvad der bliver vist i tv. Men det er i programmet 'Vårt lille land' (Vores lille land, red.) på den konkurrerende kanal TV 2, han nu fortæller om den utrolige opdagelse, han gjorde i 2004. En opdagelse der vendte op og ned på hans liv.

Som tidligere NATO-ansat fulgte Jan Ridd ivrigt med i debatten om politiets overvågning af nordmænd under den kolde krig. Så da norske borgere i starten af det nye årtusinde fik mulighed for at undersøge, om overvågningspolitiet havde oprettet mapper med information om dem, valgte han at søge om indsigt i en eventuel mappes indhold.

To år senere kom mappen langt om længe med posten, men da han åbnede den, fik han et chok. Indholdet var nemlig helt anderledes, end han havde forventet.

Jan Ridd var ikke blevet overvåget, men i forbindelse med ansættelsen i NATO havde forsvarsalliancen undersøgt hans baggrund. Og det viste sig, at Jan Ridds forældre havde holdt noget hemmeligt for ham igennem hele livet.

»Jeg husker tydeligt, hvad der stod: 'I henhold til brevet af marts 1938 kunne man se, at Jan E. Ridd, altså jeg, var adopteret ved fødslen,« siger han til norsk TV 2.

Pludselig faldt det hele på plads for Jan Ridd. Som barn og ung undrede han sig tit over, hvor lidt han lignede sine forældre. Af og til følte han endda, at han ikke rigtig hørte til i familien, der boede i en lejlighed i Oslo.

Jan Ridds biologiske mor havde fået ham udenfor ægteskab og boede end ikke sammen med barnets far, hvilket i 1930'erne var meget skamfuldt. Derfor valgte hun at bortadoptere sin nyfødte baby. Men ikke nok med det.

Moderen boede hele sit voksne liv blot nogle få kilometer fra Jan Ridds barndomshjem. Hun blev senere gift og fik to døtre, Inger og Bjørg. Hun fortalte dem aldrig om deres storebror, men da Jan Ridd opdagede sit biologiske ophav havde søstrene i mere end 20 år ledt med lys og lygte efter ham - uden held.

En af deres fætre var en ivrig slægtsforsker og havde opdaget den hemmelige storebror. Inger og Bjørg kontaktede adoptionsmyndighederne, men blev afvist. I Norge er det nemlig kun det bortadopterede barn, som adoptionsmyndighederne må videregive informationer til. Familien kunne derfor ikke gøre andet end at skrive et brev i det håb, at storebroren en dag ville henvende sig.

Og det gjorde Jan Ridd allerede dagen efter, at han havde opdaget hemmeligheden om sit ophav.

Da adoptionsmyndighederne gav ham brevet fra den biologiske familie, fik Jan Ridd en ny overraskelse. I brevet kunne han læse, at hans biologiske mor stod model til en af statuerne ved Rådhuspladsen i Oslo, som han var gået forbi et utal af gange under sine vandreture i byens centrum.

»Jeg kunne simpelthen ikke fatte det,« siger en rørt Jan Ridd til norsk TV 2.

LÆS OGSÅ: 12-årige Anton mistede sin lillesøster: 'Det var den værste dag i mit liv'

Forældrene var på det tidspunkt døde, men brevet indeholdt også kontaktoplysningerne til de to søstre, Jan Ridd indtil da ikke anede, han havde. Han glemmer aldrig reaktionen i den anden ende af røret, da han dagen efter ringede til sin søster Inger og sagde; 'Det er din storebror'.

»Der blev meget stille i telefonen, og derpå hørte jeg et hyl,« siger Jan Ridd.