Arkivfoto.
Arkivfoto. Foto: WOLFGANG RATTAY

Da kvinder blev jagtet, befamlet og krænket seksuelt af store flokke af mænd med indvandrerbaggrund på banegårdspladsen i Köln nytårsaften, blev de udsat for et velkendt fænomen i en række arabiske lande, hvor det går under betegnelsen 'taharrush gamea'.

Siden offentligheden fik kendskab om de mange overgreb, der fandt sted i Köln nytårsnat, er det væltet frem med lignende sager fra andre lande. Blandt andet kom det mandag frem, at svensk politi har dækket over og mørklagt hundredevis af seksuelle overgreb på blandt andet musikfestivalen 'We are Sthlm', fordi de var blevet begået af unge, afghanske mænd.

Samtidig har avisen Kvällsposten blandt andet fået adgang til en rapport, hvor politiet i Malmö angiveligt skriver, at flere hundrede afghanske drenge gik målrettet efter berusede kvinder, som de omringede og befamlede.

Også i flere andre europæiske byer er det strømmet ind med anmeldelser om overgreb mod unge piger.

Oliefyr holder flygtninge i teltlejr varme i kulden

»'Taharrush gamea' betyder kollektiv seksuel chikane«

Men fænomenet, hvor mænd går sammen og chikanerer kvinder på den måde, er ikke et ukendt fænomen. Tværtimod er det velkendt i en række arabiske lande, hvor det betegnes 'taharrush gamea'.

Det fortæller studielektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet, Juni Dahi, til TV 2.

»Udtrykket 'taharrush gamea' betyder kollektiv seksuel chikane. Det er et forholdsvis nyt fænomen i arabiske samfund. Det er opstået samtidig med, at man havde de store demonstrationer i forbindelse med det arabiske forår i eksempelvis Egypten og Libanon. At det så fortsætter nu i Europa, viser, at det er et fænomen, der breder sig,« siger hun.

knep

Tysklands kriminalpoliti, Bundeskriminalamt - BKA, er også opmærksom på fænomenet, som det mener kan blive en ny virkelighed for landets kvinder, efter de unge mænd har taget det med fra Mellemøsten til Europa.

Særligt er det et fænomen, som bekymrer det tyske politi ude i delstaterne i forbindelse med store forsamlinger - så som demonstrationer.

»Angrebene går lige fra seksuel forulempelse til voldtægt,« siger BKA-chef Holger Münch til Die Welt.

MS

Ældre tradition for at chikanere kvinder

At de mange mænd på den måde samles, lukker kvinder inde blandt sig og beføler dem mod deres vilje kan ifølge Juni Dahi blandt andet være et udtryk for undertrykt seksualitet i de arabiske lande.

»Der er en ældre tradition for, at man chikanerer kvinder i det offentlige rum verbalt og nogle gange med berøringer, men det her med, at det foregår kollektivt, det er nyt,« siger hun til TV 2 og fortæller, at fænomenet er noget, man har kendt til de seneste to-tre år.

Omfanget af forbrydelserne fra banegårdspladsen i Köln nytårsaften bliver samtidig ved med at stige, skriver Die Welt.

Flygtning2015

Søndag havde politiet i Köln modtaget 516 anmeldelser fra natten, da et stort antal kvinder blev udsat for seksuelle overgreb og røverier. 40 procent af anmeldelserne handler om seksuelle overgreb.

Myndighederne i den tyske by er samtidig blevet stærkt kritiseret for ikke at have gjort nok, mens overgrebene stod på - og for i den første rapport efter nytårsaften slet ikke at have nævnt overgrebene på kvinderne.

Siden er det kommet frem, at adskillige kvinder i blandt andet Sverige og Østrig også har anmeldt seksuelle krænkelser fra nytårsaften udført af mænd med indvandrerbaggrund.

SWEDEN-CRIME/

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.