Italiens hæsligste juletræ har kostet mere end 375.000 kroner. Romerne er ikke ligefrem kommet i julestemning.

Et magert og afpillet juletræ, der mest af alt minder om en dyrt udsmykket lokumsbørste, har igen spoleret julestemningen i Rom.

For andet år i træk er Roms borgmester Virginia Raggi nemlig kommet under beskydning fra vrede borgere, der er utilfredse med byens officielle juletræ på byens centrale plads, Piazza Venezia.
Selvom årets træ er 21 meter højt og udstyret med 600 julekugler og 3000 julelys, er romerne i stort antal harmdirrende over både udsmykning og træ. I stedet ønsker mange romere sig  et juletræ, der kan stråle om kap med de overdådigt oppyntede grantræer i andre italienske byer.

Ifølge den italienske blog Roma fa schifo har opstillingen af årets juletræ kostet ikke færre end 50.000 euro (godt 375.000 kr.), inklusive fældning, transport, opstilling og udsmykning. Pengene er tilsyneladende blevet spildt på det afpillede træ, der ifølge den italienske avis La Republicca er både »tørt og sørgeligt

Først og fremmest retter vreden sig mod borgmester Virginia Ragga, der er havnet under mistanke for at være julehader. »Der findes en enkelt forklaring: Borgmesteren kan slet ikke lide julen«, lyder den knusende påstand fra en anonym internetbruger, der ifølge den østrigske avis Kurier lufter sin utilfredshed med årets træ på Piazza Venezia.

Lokumsbørste

Hvorvidt Virginia Ragga fra den italienske fem-stjernebevægelse hader julen er dog tvivlsomt.
Ikke desto mindre blev Roms 39-årige borgmester allerede sidste år særdeles stærkt upopulær, da hun kort ført jul indførte en række drastiske besparelser, der også omfattede byens officielle juletræ. Dengang skrev en bruger på internettet, at juletræet først og fremmest minder om en »lokumsbørste«.

»Det afspejler byens situation som helhed. Fuld af huller og dækket af skrald. Ville du helt ærligt gerne have et fantastisk træ i en nedkørt by«, lød en anden kommentar fra en ophidset romer på byens officielle facebookside sidste år.

I år har opstandelsen over det magre træ derfor fået politiske rivaler til at lugte blod. Milaneseren Matteo Salvini fra det norditalienske højreparti Lega Nord har tilbudt sin romerske kollega at donere et mere fyldigt juletræ ved næste jul.

»Jeg har set det sørgelige træ. Næste år  forærer vi dem et træ […] og måske også en krybbe, hvis ikke det fornærmer nogen«.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

Har du fået hørt ugens nye afsnit af BTMX-podcasten 'Vi elsker clickbait'? Download det gratis i Itunes eller lyt med her: