Den israelske oberstløjtnant, der er blevet suspenderet efter at have slået en dansk aktivist med en automatriffel, hævder at have handlet i nødværge

Det var for at beskytte sit eget og sine underordnedes liv, at en israelsk oberstløjtnant i lørdags slog en dansk aktivist i hovedet med en automatriffel. Sådan lyder den israelske officers egen forklaring på situationen, der opstod i forbindelse med en palæstinensisk arrangeret cykel-happening i Jordan-dalen på den besatte Vestbred.

Officeren, der hedder Shalom Eisner, er blevet suspenderet, og de israelske myndigheder har iværksat en undersøgelse af hændelsen, men Eisner fastholder ifølge den israelske netavis Ynet News, at han var i fare.

- Det, de prøvede at gøre, satte mit og mange andres liv i fare. Vi udviste mådehold i to timer. Nogle af soldaterne sagde til mig »stop det, de opildner.« Jeg burde have været bedre forberedt. De tog os på sengen, og jeg brugte bare, hvad jeg havde i mine hænder, siger Shalom Eisner med henvisning til sin M-16 automatriffel.

Et videoklip, der blev lagt på Youtube søndag aften, og som blev tophistorie i en række israelske medier, viser ellers, at den danske aktivist tilsyneladende forholdt sig ganske roligt, da Eisner pludselig slog ham i hovedet. Men der er fiflet med videoklippet, lyder det fra oberstløjtnanten.

- Det er tydeligt, at videoen er blevet redigeret, og at det har gjort skade mod staten Israel. Vi skulle have haft vores eget dokumentationshold med, siger han og hævder desuden, at aktivisterne angreb soldaterne med stokke.

Den danske aktivist afviser i et interview med b.dk blankt, at cykel-aktivisterne skulle have optrådt voldeligt over for de israelske sikkerhedsstyrker.

- Det er en lodret løgn. Hvis det var tilfældet, ville aktivisterne være anholdt og bag lås og slå. Jeg så ikke en eneste aktivist, der forsøgte at angribe soldaterne, siger danskeren, der ikke ønsker at stå frem med fuldt navn og derfor blot kalder sig Andreas i interviewet.

Han kom efterfølgende på hospitalet, hvor han blev syet med to sting, og han har det efter omstændighederne godt. Andreas mener, at den voldelige episode er lidt af en bagatel i forhold til, hvad palæstinensere risikerer at blive udsat for af israelske soldater.

- Det har jeg set mange gange og mange steder, men det har måske ikke været så tydeligt, som man her kan se det på videoen. Den her form for vold, som jeg har været udsat for, og som de to kvinder, der også blev såret, var udsat for, er for ingenting overhovedet at regne mod den vold, som palæstinenserne udsættes for hver dag i Jordan-dalen. Huse bliver revet ned, vandressourcer bliver kontrolleret af israelsk militær og folk lever i dyb fattigdom på grund af besættelsen. Et slag i hovedet kommer man sig over efter en to-tre dage, siger han.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har via den danske ambassadør i Israel bedt om en redegørelse i sagen fra de israelske myndigheder.