Israel vil ikke tøve med at bruge militær magt, hvis den syriske præsident forsyner Israels libanesiske fjende Hizbollah med våben, lyder det fra den jødiske stats forsvarsminister.

Hvis Syriens præsident, Bashar al-Assad skulle finde på forsyne den islamistiske Hizbollah-bevægelse i Libanon med missiler eller kemiske våben, så er Israel parat til at sætte sit militær ind for at forhindre dette.

Sådan lyder advarslen fra den israelske forsvarsminister, Ehud Barak i et TV-interview.

- Jeg har instrueret militæret i at øge overvågningen og forberedelserne, så vi - hvis det bliver nødvendigt - vil være i stand til at gennemføre en aktion. Vi følger den mulige overførsel af avancerede ammunitionssystemer, hovedsagligt avancerede anti-luftskyts missiler eller kraftige jord til jord-missiler, men også den mulige overførsel af kemiske våben fra Syrien til Libanon, lød det fra Barak.

Hizbollah er Assads allierede og har tidligere modtaget militær og økonomisk støtte fra Israels fjender i Syrien og Iran. I 2006 stod Hizbollah bag tusindvis af angreb på Israel under den jødiske stats offensiv i det sydlige Libanon. Det skete primært med kortrækkende missiler, men også langtrækkende misslier ramte det centrale Israel.

Siden har der dog været relativt roligt på grænsen mellem Israel og Libanon. Men nu beskylder Israel Iran og Hizbollah for at stå bag onsdagens selvmordsbombeangreb på israelske turister i Bulgariens Burgas lufthavn. Et angreb, der endte med at koste fem personer livet.

Flere iagttagere af situationen i Syrien spår, at Assads dage på præsidentposten kan være talte. Syriske oprøre har i denne uge henrettet fire af hans nærmeste allierede og taget magten over flere grænseovergange til landets naboer. Assad er derfor under det hårdeste pres, siden oprøret mod ham og hans styre begyndte for 16 måneder siden.