Egyptiske islamister planlægger en masseprotest i Alexandria fredag forud for den anden afstemningsrunde om landets ny forfatning.

EGYPTEN: Det Muslimske Broderskab har opfordret til masseprotest i Alexandria fredag, dagen før egypterne for anden gang skal stemme om landets omstridte forfatningsudkast. Protesten forventes at øge spændingerne forud for afstemningen, der vil afgøre den politiske fremtid i den arabiske verdens største nation, skriver Reuters.

Opfordringen fra broderskabet kommer efter en voldelig demonstration mellem islamister og den liberale, sekulære opposition i Egyptens næststørste by i sidste uge, hvor en muslimsk prædikant måtte barrikadere sig i sin moské i 14 timer, da rivaliserende fraktioner var bevæbnet med køller, knive og sværd.

Optakten til folkeafstemningen om et nyt udkast til landets forfatning har været præget af ofte voldsomme protester, hvor mindst otte mennesker er døde.

Den første af de i alt to afstemninger sidste lørdag resulterede i, at præsident Mohamed Morsi vandt en opbakning på 57 procent »ja«-stemmer til den ny forfatning. Anden etape på lørdag forventes ligeledes at resultere i et »ja«, da den foregår i mere konservative regioner, der højst sandsynligt vil støtte Morsi.

Morsi og hans partifæller siger, at forfatningen er nødvendig for at fremme Egyptens overgang fra årtiers militærstøttet styre, mens modstandere siger, at den underminerer kvinders og mindretallets rettigheder, herunder 10 procent af de egyptere, der er kristne.

Det har ifølge BBC været nødvendigt med to afstemningsrunder for at vedtage eller forkaste forfatningsudkastet, fordi der simpelthen ikke dommere er nok, der er villige til at indtræde i rollen som øverste valgtilforordnede.

BNB/Reuters

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.