65 dage. Så længe har Iran til at overbevise Vesten, at de kan overholde tirsdag nats aftale om landets atomprogram, som i en årrække har været mistænkt for at have ufredelige hensigter. Aftalen er blevet kaldt historisk fra flere sider, men nu kommer den svære tid, hvor landet skal leve op til aftalens indhold. Hvis ikke, vil Vesten med USA og Barack Obama genindføre hårde økonomiske sanktioner mod landet. Aftalen får hårde ord med på vejen af en fjende af Mellemøsten.

Natten til tirsdag blev vestlige stormagter enige med Iran om landets atomprogram, der i årtier har været genstand for svære forhandlinger mellem parterne. Den historiske aftale, der blev indgået i Wien, åbner op for, at Iran accepterer, at FN-inspektører inspicerer landets atom-anlæg - til gengæld løsnes hårde økonomiske sanktioner, der i mange år har lagt Iran fast i en spændetrøje.

Ikke alle steder bliver aftalen taget vel imod. Israel, der længe har haft et horn i siden på mange lande i Mellemøsten, er langt fra begejstret for nattens aftale, som premierminister Benjamin Netanyahu kalder for »en historisk fejltagelse for verden«.

»Når du er villig til at lave en aftale, ligemeget hvad det koster, så er det her resultatet. Allerede ud fra de første reporter fra aftalen er det klart at konkludere, at denne aftale er en historisk fejltagelse for verden,« siger han og får opbakning fra en anden israelsk politiker.

»Nu da forhandlingerne er ovre, er det tid til handling. Israels venner og allierede bør afvise denne aftale og betragte den som en dårlig løsning, siger Danny Danon, der er medlem af det israelsk parlament, Knesset, og det israelske udenrigsministerium.

Aftalen vil ikke træde i kraft, før magthaverne i Teheran og Washington har nikket ja til den. Men den amerikanske præsident Barack Obama er umiddelbart glad for aftalen.

»Den her aftale løser ikke alle bekymringer, vi har angående Iran. Vi deler bekymringer med vores venner i området, som eksempelvis Israel. Men aftalen vil også sikre en bedre verden for dem,« sagde Obama på en pressekonference.

Irans udenrigsminister Mohammad Javid Zarif kalder aftalen et nyt kapitel i verdensfreden.

»Den atomaftale, som er blevet forhandlet på plads, ikke er perfekt for hverken iranerne eller de seks stormagter på den anden side af bordet. Men aftalen er historisk, og en win-win-løsning,« siger han.

Danmarks nye udenrigsminister Kristian Jensen (V) betoner også vigtigheden i, at Iran overholder aftalen.

I over 10 år har der været forhandlinger om Irans atomprogram. Nu er der endelig faldt en aftale på plads. Om den overholdes, må tiden vises.