Atomchefen i Iran har annonceret, at der bliver sat væsentlig flere centrifuger i gang med at berige uran inden marts. Det skubber yderligere til spekulationerne om iranske atomvåben.

IRAN: Iranerne lader sig ikke mærke af, at Vesten forsøger at lægge pres på dem med sanktioner for at få standset landets atomprogram. Nærmere tværtimod, skriver flere internationale medier.

Præstestyrets atomchef annoncerede onsdag, at Teheran har planer om at sætte gang i betydeligt flere centrifuger, som producerer atombrændstof.

- Til trods for sanktioner kommer vi med al sandsynlighed til at se en væsentlig stigning i antallet af centrifuger i år. Vi vil fortsætte med berigelsen intensivt, lyder det fra lederen af Irans atomenergiorganisation, Fereydoun Abbasi-Davani, på stats-TV.

Det iranske kalenderår varer til marts, og det er dermed inden da, oprustningen vil ske.

Atomchefen uddybede dog ikke kvaliteten af den uran, som iranerne har tænkt sig at skrue op for berigelsen af. Beriger de uran til fem procent, skal det sandsynligvis bruges til reaktorer til atomenergi, mens berigelse til 20 procent er det, der er behov for, hvis man skal producere atomvåben.

Vesten frygter, at Irans atomprogram skal udmønte sig i nukleare våben, og blandt andet derfor arbejder det amerikanske senat i øjeblikket på en ny pakke af sanktioner på handelsområdet mod præstestyret i et forsøg på at få det til at opgive berigelsen.

Men iranerne har hele vejen igennem holdt fast i, at de udelukkende producere »atombenzin« til fredelige formål som atomenergi. Også uranberigelsen til 20 procent er med et fredeligt sigte, understreger de. Nemlig at lave medicinske undersøgelser for at finde en kur mod kræft.

Udmeldingen fra Abbasi-Davani kommer blot nogle dage efter, at FNs atomvagthund, IAEA, har advaret om, at Iran er på vej til at fordoble andelen af højere beriget uran på en underjordisk atomstation. Det har sat gang i spekulationerne om Irans atomambitioner.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.