Astronaut-abe blev sendt 120 kilometer op i rummet og vendte sikkert hjem igen, lyder det fra det iranske forsvarministerium efter mandagens opsendelse.

IRAN: Ifølge det iranske forsvarsministerium var landets opsendelse af en abe i en raket til rummet en succes og baner vejen for at sende et menneske i rummet, siger Irans forsvarsminister, Ahmad Vahidi til det iranske nyhedsbureau Fars ifølge CNN.

- Denne succes er det første skridt mod at få et menneske i rummet og baner vejen for andre ting, siger Vahidi, men erkender, at der stadig er meget lang vej til, at Iran kan realisere drømmen om at sende et menneske i rummet.

Ifølge det iranske forsvarsministerium blev aben affyret i den såkaldte Pishgam-raket, som nåede en højde på 120 kilometer, inden den vendte tilbage med »lasten intakt«.

- Aben landede sikkert og er i live, og det er et stort skridt for vores eksperter og forskere, tilføjer forsvarsministeren.

I 2010 sendte Iran også en rotte, en skildpadde og orme i rummet, men i 2011 mislykkedes et lignende forsøg med en abe, dog uden blive forklaret yderligere af de iranske myndigheder.

Alt imens man glæder sig over den seneste opsendelse i Iran, er man knap så begejstret i den vestlige verden, hvor man mistænker opsendelserne for at være en del af udviklingen af vidtrækkende atommissiler.

Det har Iran nægtet og fastslår i stedet, at opsendelserne er et led i bestræbelserne på at kunne sende et menneske i rummet, hvilket præsident Mahmoud Ahmadinejad i 2009 annoncerede, at man ville forsøge at gøre inden 2019.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.