Ifølge FNs atomvagthund kan Iran fordoble uranberigelsen ved et af landets atomanlæg.

IRAN: Iran er klar til at fordoble produktionen fra landets underjordiske uranberigelsesanlæg ved byen Fordo. Det viser en lækket rapport fra FNs atomvagthund, Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, ifølge Reuters.

Og det er noget, der kan øge mistanken fra Vesten om, at iranerne forsøger at udvikle atomvåben, skriver Reuters. Styret i hovedstaden Teheran fastholder dog, at landets atomprogram udelukkende har fredelige hensigter.

Uranberigelsen foregår ved hjælp af såkaldte centrifuger, og der er skal være op mod 3.000 af disse ved Fordo. 700 af dem er i funktion, men ifølge den lækkede rapport kan dette tal altså stige til 1.400 - ifølge eksperter kan alle 3.000 dog være i brug inden for nogle måneder.

Fordo-anlægget befinder sig langt inde under et bjerg på en militærbase sydvest for Teheran, og ifølge eksperter kan der på stedet beriges uran i en grad, så det kan bruges til atomvåben.

Ifølge rapporten har Iran produceret omkring 233 kilo uran af såkaldt høj kvalitet siden 2010, hvilket er en øgning med 43 kilo siden august. Rapporten konkluderer, at agenturet »ikke var i stand... til at konkludere, at al atommateriale i Iran er i fredelige aktiviteter«.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.