Iranske styrker rådgiver i Syrien og vil støtte landet militært, hvis det bliver angrebet udefra.

SYRIEN: Iran bekræfter for første gang i den halvandet år lange Syrien-konflikt, at en militærstyrke fra revolutionsgarden er i landet for at hjælpe præsident Bashar al-Assads regering.

Samtidig advarer præstestyret om, at styrken vil blive brugt militært, hvis Syrien bliver angrebet udefra.

Det er meldingen fra revolutionsgardens øverste leder, general Mohammad Ali Jafari, der uddyber, at iranske specialstyrker rådgiver både i Syrien og også er til stede i Libanon.

Han understreger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der ikke er tale om militær tilstedeværelse i de to lande. Men:

- Hvis Syrien bliver angrebet militært, vil Iran også støtte landet militært. Men det afhænger af omstændighederne, siger Ali Jafari ifølge nyhedsbureauet.

Lørdag holdt FNs fredsmægler i Syrien, Lakhdar Brahimi, sit første møde med al-Assad, efter at han tidligere på måneden afløste Kofi Annan i stillingen. Efter mødet udtalte han, at »konflikten er farlig og bliver værre«.

- Den er en trussel mod det syriske folk, regionen og hele verden, udtalte 78-årige Brahimi.

Søndag kæmpede regeringsstyrker og oprørere fortsat i Damaskus, Aleppo, Homs og Deir ez-Zor. Meldingen er foreløbig, at 103 mistede livet søndag, mens 115 blev dræbt lørdag.

Ifølge FN er godt 20.000 mennesker blevet dræbt i konflikten de seneste 18 måneder. Oprørerne mener, at dødstallet er 30.000.

En kvart million syrere er flygtet fra borgerkrigen til nabolandene. Alene i august krydsede 100.000 syrere grænserne til udlandet.