Irans udenrigsministerium går mandag ud og advarer Storbritannien mod at lave 'flere fejl'.

Det sker efter, den britiske ambassadør i Iran søndag blev arresteret i Teheran, hvor han deltog i en demonstration over Irans rolle i nedskydningen af et ukrainsk passagerfly den. 8. januar.

Den britiske diplomat, Rob Macaire, blev ifølge Sky News efter anholdelsen kaldt ind i Irans Udenrigsministerium for at forklare sin 'ulovlige og upassende' tilstedeværelse ved demonstrationen.

En episode der ledte til, at den iranske ambassadør i Storbritannien, Hamid Baeidinejad, modtog en tilsvarende indbydelse. Han blev kaldt i det britiske udenrigsministerium for at forklare den 'uacceptable behandling' af Macaire.

Den indkaldelse virker dog ikke til at have faldet i god jord i Iran. Kort efter mødet gik det iranske udenrigsministerium nemlig ud med en - lettere aggressiv - udmelding.

»Enhver ny fejl fra England vil blive hårdt konfronteret af Iran, og London vil stå til ansvar for det,« lød det ifølge Sky News.

»Tilstedeværelsen af den britiske diplomat (ved demonstrationen, red.) går imod den diplomatiske norm. At true Iran med nye sanktioner på grund af det, vil føre til spændinger mellem Teheran og London.«

Tidligere mandag offentliggjorde Iransk politi en video af Rob Macaire, som blev filmet kort inden, han blev arresteret.

Den britiske ambassadør, som er blevet løstladt igen, har sidenhen forklaret, at han deltog ikke deltog i en demonstration, men i en mindehøjtidelighed for de 176 personer, som mistede livet i nedskydningen af det ukrainske fly.

Han forlod - ifølge eget udsagn - stedet, da de mange fremmødte begyndte at råbe i kor.

På Twitter skriver Rob Macaire, at han blev anholdt en halv time efter, han forlod området. Han tilføjer desuden, at 'det at anholde diplomater naturligvis er ulovligt i alle lande.'

Demonstranter i Teheran protesterer i disse dage mod myndighederne, fordi Irans militær har indrømmet, at det ved en fejl nedskød et ukrainsk passagerfly.

Den britiske ambassadør i Iran, Rob Macaire, blev anholdt af iransk politi i forbindelse med en demonstration lørdag.
Den britiske ambassadør i Iran, Rob Macaire, blev anholdt af iransk politi i forbindelse med en demonstration lørdag. Foto: HO
Vis mere

I et interview med Sky News den 10. januar gik den iranske ambassadør i Storbritannien, Hamid Baeidinejad, ud og benægtede, at Iran skulle have nogen som helst rolle i nedskydningen af det ukrainske passagerfly.

Sidenhen har Iran dog indrømmet, at det iransk militær, der grundet 'en menneskelig fejl' havde skudt flaget ned. Dette fik ambassadøren til at gå ud og undskylde for at have frembragt falske informationer.

Den officielle talsmand for den britiske premierminister, Boris Johnson, har kaldt anholdelsen af Rob Macaire for et 'uacceptabelt brud på Wien Konventionen, som skal efterforskes'.

Han tilføjede: »Vi søger fra den iranske regering fuld forsikring på, at det aldrig kommer til at ske igen.«