Over de seneste tre år har kurderne i Irak sat sig på områder i den nordlige og vestlige del af landet.

Bagdad. Siden en omstridt afstemning om kurdisk uafhængighed i september har det irakiske landkort forandret sig væsentligt.

Onsdag forlyder det, at kurdiske styrker i Irak har trukket sig tilbage til de positioner, de havde i juni 2014. Det oplyser en unavngiven irakisk militærchef.

Over de seneste tre år har kurderne i Irak sat sig på en række områder i den nordlige og vestlige del af landet, efter at jihadister fra Islamisk Stat (IS) er blevet fordrevet.

Men de områder har kurderne altså - ifølge den unavngivne irakiske militærchef - forladt igen.

- Fra i dag har vi stillet uret tilbage til 2014, siger militærchefen.

Kurderne har ikke udtalt sig om meldingen.

Spændingerne er steget i landet, efter at folkeafstemningen om kurdisk uafhængighed blev afholdt i slutningen af september.

Kurderne har siden 1991 haft et selvstyreområde i Irak. Men står det til mindretallet, skal området gøres til en selvstændig stat.

Over 92 procent af kurderne i det nordlige Irak har stemt for løsrivelse i en ikke-bindende afstemning.

Men den har vakt vrede både i Irak og nabolandene, hvor der bor store kurdiske mindretal.

Den irakiske regering kalder afstemningen forfatningsstridig.

Meldingen er kommet, efter at Iraks hær tirsdag tog kontrollen over områder i Nineveh-provins i det nordlige Irak fra kurdiske styrker. Det oplyste militæret tidligere onsdag.

Kurdiske peshmerga-soldater evakuerede områderne, inden de irakiske styrker ankom.

Byen Mosul, der tidligere har været IS' største bastion i Irak, ligger i Nineveh. En dæmning nordvest for byen er blandt de stillinger, som Iraks militær har overtaget fra kurderne.

Og mandag sagde Iraks hær, at den har fuld kontrol med byen Kirkuk efter en stor fremrykning i de kurdisk-kontrollerede områder. Kirkuk ligger i den irakiske provins af samme navn.

/ritzau/Reuters