Her ses det kinesiske fly på hangarskibet Liaoning.
Her ses det kinesiske fly på hangarskibet Liaoning. Foto: CCTV

KINA: Et af det kinesiske luftvåbens nyeste jagere landede søndag på hangarskibet, Liaoning, Kinas indtil videre eneste hangarskib.

Ifølge Reuters landede og startede et J-15 fly fra hangarskibets karakteristiske opadskrånede dæk, for at vise det kinesiske folk og det internationale samfund at Kina er på nippet til at tage hul på en ny æra i sin militære formåen.

Det 300 meter lange Liaoning, er bygget på skroget af et ufærdigt, ukrainsk hangarskib og stævnede ud på sin jomfrutur for kort tid siden.

Hangarskibet ibrugtagning falder sammen med, at spændingerne i regionen er stigende. Det gælder ikke mindst mellem Japan og Kina, som strides om ejerskabet til en lille ubeboet øgruppe, som i Japan kaldes Senkaku og i Kina Diaoyu og ligger i et rigt fiskefarvand, hvor havbunden muligvis også gemmer på olie og naturgas.

Kina lægger ikke skjul på, at hangarskibet vil hjælpe styret til at varetage nationens interesser. men militære eksperter peger på, at det vil tage endnu noget tid, før det kinesiske hangarskib er fuldt udstyret og for alvor bliver slagkraftigt.

Den første landing og start fra hangarskibet blev i øvrigt overværet af en af chefingeniørerne bag opbygningen af Liaoning og de fly, som er designet til at blive stationeret på det.

Men oplevelsen var tilsyneladende så stærk for den 51-årige Luo Yuan, at ingeniørens hjerte ikke kunne stå den igennem. Hans død om bord var søndag hovednyheden på det statslige CCTV.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.