Sundhedsmyndighederne i Hamburg har ikke fundet spor af tarmbakterie i bønnespirer fra gård i Niedersachsen.

Jagten på smittekilden bag VTEC-epidemien fortsætter.

De første 23 ud af 40 bønnespirer-prøver fra en økologisk gård i Niedersachsen, som myndighederne mistænker som arnested for epidemien, indeholder ikke den farlige tarmbakterie, meddeler den tyske delstats forbruger- og landbrugsministerium.

De øvrige 17 prøver er fortsat ved at blive undersøgt.

Jagten på smittekilden er vanskelig, fordi det er flere uger siden, at folk begyndte at blive syge i Nordtyskland. Derfor ventes der heller ikke noget endeligt svar snarligt.

- Vi går ud fra, at der er behov for at foretage intensive, analytiske anstrengelser for at kunne fastslå smittekilden uden tvivl, oplyser ministeriet i Hannover.

I Hamburg har sundhedsmyndighederne undersøgt otte prøver af bønnespirer, hvoraf de fem stammer fra den nu lukkede økogård i nabodelstaten. Heller ikke i disse prøver er der fundet spor af den frygtede VTEC-bakterie.

Dog håber man tirsdag at få testresultatet fra en pakke med 100 gram såkaldte "milde spirer", som havde sidste salgsdato 23. april og som også stammer fra samme gård.

En 42-årig mand fra Hamburg, der har været indlagt med en VTEC-infektion, havde glemt den endnu ikke åbnede pakke i sit køleskab, og forskerne håber tirsdag endeligt at kunne fastslå, om bønnespirerne er skurken eller ej.

Søndag meddelte forbruger- og landbrugsministeriet i Niedersachsen, at bønnespirer dyrket på den pågældende gård kan være årsag til udbruddet af epidemien.

Det tyske forbrugerministerium i Berlin understreger, at det ikke er påvist, at spirerne kan være den eneste smittekilde, omend det er "meget plausibelt", siger en talsmand.

Den pågældende gård er nu lukket ned, og myndighederne er i færd med at undersøge i alt 18 forskellige spireblandinger, som blandt andet er leveret til restauranter i Slesvig-Holsten.

De tyske myndigheder advarer fortsat folk mod at spise rå agurker, tomater og salat.

Den farlige E.-colibakterie har kostet 22 mennesker livet, heraf 21 i Tyskland.

/ritzau/dpa