En gruppe lokale i to små svenske minesamfund er så trætte af, at indvandrere fra andre lande strømmer til deres områder, at de truer med at bruge våben.

Der var så fredeligt i de to små minesamfund Högfors och Mossgruvan lidt nord for Örebro, der ligger vest for Stockholm. Efter at minedriften for år tilbage blev indstillet og byen blev affolket, har der været fred og ro blandt de omkring 100 indbyggere, der er blevet i de to små samfund. Godt nok har der været lidt sociale problemer, men det var lige til at overskue.

Men nu er problemerne eskaleret voldsomt. Indbyggertallet er nemlig blevet fordoblet, siden de 100 indbyggere fik selskab af mellem 50 og 100 indvandrere, der hovedsageligt består af romaer fra Bulgarien.

Ifølge de lokale lever de nytilkomne i nedslidte ejendomme eller campingvogne og lever af at plukke bær, tigge eller samle f.eks. byggeaffald, som de videresælger. Og den livsform hujer ikke lige just de lokale, der nu er blevet så frustrerede, at de truer med våben, skriver svt.se.

»Lad os bare sige, at der sidder et par stykker, der har lidt mørkere tanker, end hvad vi har. Og til en fest en aften fik de den ide, at de nu ville stoppe dette. Og jeg kan fortælle dig, at de fleste, der bor heromkring, er jægere. Så der er dybest set et våben i hvert skide hjem. og jeg ikke sige, hvad det vil få af følger«, siger Håkan Löfquist, der sidder i byrådet. Han er ikke i tvivl om, at det på et eller andet tidspunkt kan medføre, at nogen af de lokale vil skyde efter indvandrerne.

De lokale er blandt andet frustrerede over, at man finder skrald i naturen, og at indvandrerne kører rundt i ikke indregistrere biler, uden at hverken politi eller politikere gør noget ved det.

- Jeg mener, at det hele er ramlet sammen. Hele Sverige er ramlet sammen. Der er ingen som tager fat i noget mere, siger socialdemokraten Sten-Ove Karlsson, der er socialdemokrat og som i ti år var kommunalbestyrelsesformand i Ljusnarsberg Kommune ril svt.se.

Han fortæller, at de små byer før var 'dejlige samfund', hvor folk virkelig nød at bo.

Hverken politiet eller politikerne ved ifølge svt.se, hvad man skal stille op med problemet i de små samfund.