Lyt til artiklen

Et jordskælv med en beregnet styrke op 5,7 har ramt Indonesien. Et skælv i november kostede over 330 livet.

Indonesien er lørdag blevet ramt af et nyt jordskælv, mindre end to uger efter at et andet jordskælv dræbte mindst 330 personer i landet.

Lørdagens jordskælv ramte - ligesom det dødelige skælv 21. november - på den indonesiske hovedø, Java. Det oplyser Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS), der monitorerer jordskælv på verdensplan.

Skælvet havde en beregnet styrke på 5,7 og ramte i 112 kilometers dybde.

Det er dermed cirka lige så kraftigt som skælvet i sidste måned. Det har til gengæld også ramt langt dybere. Jordskælvet 21. november var relativt overfladisk med en dybde på omkring 10 kilometer.

Der er lørdag ikke umiddelbart meldinger om kvæstede eller ødelæggelser. Der er heller ikke nogen advarsler om tsunamirisiko.

Et jordskælvs konsekvenser afhænger ofte af, hvor dybt skælvet rammer.

Skælvet i sidste måned havde en beregnet styrke på 5,6, hvilket ikke er i den mest voldsomme kategori. Alligevel forårsagede det død og ødelæggelse.

USGS betegner generelt jordskælv med en styrke på omkring 6 som et moderat jordskælv, der typisk kan forårsage materiel skade.

Jordskælv med en styrke på omkring 7 betragtes som store jordskælv, der både kan koste menneskeliv og forårsage store ødelæggelser.

Alle jordskælv med en styrke på over 8 betragtes som svært ødelæggende med både voldsom materiel skade og mange ofre.

Der er kun registreret fem jordskælv med en styrke på 9 eller mere i historien. Det kraftigste var på 9,5 i Chile i 1960.

/ritzau/AFP