Mens størstedelen af danskerne søndag var klistret til skærmen for at følge med i tronskiftet, sad 43-årige Morten Szmiedowicz med sin søn og så deres hjem brænde op på direkte tv. 

Søndag blev Island igen ramt af et vulkanudbrud, og denne gang blev det undergangen for det hus, Morten Szmiedowicz byggede til sin familie i 2007 i Grindavik. 

»Det var specielt og lidt sørgeligt, men på sin måde er det også en ende på det hele,« siger han.

Siden november sidste år har de omkring 4000 indbyggere i fiskeribyen da også været udsat for lidt af hvert.

Sådan så det ud på skærmen, da den islandske familie noget chokerede kunne se deres hjem gå op i flammer. Morten Szmiedowicz' hus er markeret. 
Sådan så det ud på skærmen, da den islandske familie noget chokerede kunne se deres hjem gå op i flammer. Morten Szmiedowicz' hus er markeret.  Foto: Morten Szmiedowicz
Vis mere

Først kom advarslerne. Så sprak vejene. Flere evakueringer. Og til sidst to vulkanudbrud, hvoraf det nyeste fik lava til at flyde farligt tæt på byen. 

»Fredag kom der en hel masse jordskælv, min kone og jeg vågnede af. Så begyndte vi at pakke. Kort efter kom der en sms. Først fra redningsteamet i byen og dernæst fra 112, der sagde, at vi skulle evakuere,« siger Morten Szmiedowicz, der kort efter kørte mod Reykjavik med sin kone, datter og søn. 

Rundtom byen er man i færd med at opføre en beskyttelsesmur, der skal holde selve lavaen væk fra området.

Men de glohede masser fra udbruddet fik alligevel ram på Morten Szmiedowicz' hjem og for nuværende to andre huse i Grindavik. En udvikling familien således kunne følge med i på islandske nyhedskanaler. 

Sådan så familiens hus ud, inden vulkanudbruddet ramte. 
Sådan så familiens hus ud, inden vulkanudbruddet ramte.  Foto: Google Street View
Vis mere

»Ved middagstid åbnede en sprække nærmest foran huset. Naboens hus gik først i brand, så det ved siden af og til sidst i vores. Der kom en ende på alt det kaos, der har været det seneste stykke tid,« lyder det fra den 43-årige. 

For mens Morten Szmiedowicz og familien er blevet genhuset i en lejlighed af en organisation, må de indbyggere, hvis huse ikke er ramt, stå på egne ben, forklarer han. 

»Alle mine venner og bekendte i Grindavik ved ikke noget. Der er ikke vand eller elektricitet, og de får stadigvæk ingen svar fra regeringen. Derfor er det sådan set godt, at vi fået noget i hænderne, vi kan gå videre med,« siger Morten Szmiedowicz. 

Familien måtte efterlade nærmest alt, da de blev evakueret forud for vulkanudbruddet. Både møbler, fjernsyn og andre ejendele gik således også op i flammer. 

Vulkanudbruddet søndag skete nord for byen, som familien formentlig aldrig vender tilbage til. Her opstod hele to sprækker, hvorfra lavaen begyndte at flyde. 

Ingen personer kom til skade i forbindelse med søndagens udbrud.