Pladsen på Jordens overflade er ved at blive trang, og klimaforandringerne bliver ved at puste os i nakken. Det kan betyde, at vi i fremtiden bliver nødt til at tænke helt anderledes på den måde, vi indretter os

I fremtiden vil højhuse og boliger rykke under jordens overflade, fortæller professor Michael Even Goodsite, der blandt andet forsker i internationale løsninger i byudvikling ved Det Tekniske Fakultet på Syddansk Universitet. Han er sikker på, at vi i fremtiden kommer til at bygge nedad.

»I storbyer er man i forvejen under jorden, eksempelvis i indkøbscentre og togstationer. Der udnytter vi den underjordiske kapacitet. I fremtiden vil man også kunne lave boliger. Og tendensen er jo, at mange mennesker flytter til storbyerne, og det vil give mening at begynde at bygge ned mere end nu,« siger Michael Even Goodsite.

For verdensbefolkningen stiger, og det er allerede begyndt at knibe med pladsen i verdens største byer. Lige nu er vi 7,3 milliarder mennesker på verdensplan, men i fremtiden vil vi være endnu flere. I 2050 vil der ifølge FNs befolkningsprognoser være op til 10 milliarder mennesker på verdensplan.

Men det er der råd for, for i fremtiden vil boligerne nemlig ikke skyde op i vejret, de vil skyde ned i jorden. Det er ikke kun i nedlagte undergrundsstationer og i forvejen udhulede områder, at byggerier planlægges. I nogle af verdens største byer er der ambitioner om, at boligerne ikke kun skal hjælpe på trængsel, men også hjælpe miljøet.

»Der kan være bedre isolering under jorden. Og der vil være bedre brug af overfladeområder i byerne. Strategisk i storbyerne ville man få meget bedre plads til grønne områder og bedre infrastruktur - altså mere menneskevenlige byer« siger Michael Goodsite.

Projekterne med de underjordiske højhuse bliver blandt andet planlagt i byer som Mexico City, men også i New York er der planer om at gøre undergrunden mere attraktiv. Et projekt i New York kaldet ‘Lowline’ eksperimenterer med at bygge en park i en nedlagt undergrundsbane. For at hente solen med ned i undergrunden, er der blevet bygget et system, der spejler solens stråler, så det kommer til at virke, som om solen skinner i undergrunden.

Men på trods af mulighederne for at bygge underjordiske huse, så er det psykologien, der er den væsentligste årsag til, at vi endnu ikke har placeret os under jorden.

»Det er det psykologiske ved at skulle bo under jorden, der er udfordringen. Vi frygter blandt andet jordskælv, og at man bliver levende begravet. Det samme sker jo nu, hvis et højhus vælter, men det andet virker så voldsomt,« siger Michael Goodsite og tilføjer,

»og så er det enormt dyrt at grave ud. Som det er lige nu, ville de fleste også vælge en havudsigt, i stedet for en udsigt under jorden. Så der er mange forhindringer i at overbevise et marked«, siger Michael Goodsite.

Vi skal dog en årrække frem før undergrundsbyerne begynder at vokse frem, Michael Goodsite spår, at der vil gå 50-70 år, inden vi begynder at se de nedadgående bygninger på verdensplan.

Foto: Lowline.org
Vis mere