Maria Strydom fra Australien døde i weekenden af højdesyge på 'Verdens Tag'. Nu spekuleres der i, om hendes veganske livsstil har en del af skylden.

Er veganere mere sårbare overfor fysiske ekstreme udfoldelser end folk, der spiser kød?

Det spørgsmål har meldt sig efter, at den 34-årige bjergbestiger Maria Strydom lørdag døde på Mount Everest i forsøget på at nå toppen af verdens højeste bjerg.

Hun er en af de tre klatrere, der har mistet livet på bjerget den seneste uge på grund af højdesyge, en af de største risici ved bjergbestigning på grund af lavere ilt i de store højder.

Sydafrikanske Strydom boede i Australien, hvor hun arbejdede som universitetslektor. Hun og hendes mand var begge erfarne bjergbestigere, og de var også begge veganere.

Manden var også med på Mount Everest, men få hundrede meter før parret og deres team nåede toppen, blev de begge ramt af højdesyge på grund af manglen på ilt. Det lykkedes holdkammeraterne at få dem ned til den sidste lejr før toppen, men Maria Strydom var udmattede og stoppede medat trække vejret. Hendes mand, Robert Gropel, blev reddet. Han modtager nu behandling på et hospital i nærheden.

»Fysisk har han det ok, tror vi. Psykisk er han i opløsning. Han har lige mistet sin kone. De gutter var ikke amatører. De var erfarne klatrere,« siger hans far, Heinz Gropel til avisen The Australien.

Veganere kan det samme - om mere til
Med deres aktive livsstil og hang til ekstremsport ønskede Maria Strydom og hendes mand at bevise, at veganere er i stand til at gøre præcis det samme, som kødspisere.

Før de tog afsted på deres seneste ekspedition, som var planlagt til at vare i syv uger, fortalte hun om turen til Everest til avisen på sit universitet. Her fortalte hun, at folk tit undrede sig over, at hun som veganer kunne være bjergbestiger, og at det var det, der inspirerede hende til at tage udfordringen 'De Syv Tinder'.

»Det virker som om, at folk har denne skæve forestilling om, at veganerere er underernærede og svage. Ved at bestige 'De Syv Tinder' vil vi bevise, at veganere kan gøre hvad som helt og mere til,« sagde hun i marts i en artikel på Monash Universitys hjemmeside.

'De Syv Tinder' er en udfordring for bjergbestigere, der ønsker at bestige de syv højeste bergtinder fordelt på de verdnes syv kontinenter.

Veganere spiser kun planteføde og undgår både kød, æg og mælkeprodukter, og folk undrede sig tilsyneladende over, om parret som veganere havde jern og proteiner nok til at klare den ekstreme udfordring.

Tragisk nok klarede Maria Strydom ikke turen til toppen af verdens højeste bjerg. Hun døde i godt 8.000 meters højde i den sidste lejr før toppen.

Maria Strydom og hendes mand Robert Gropal var begge erfarne bjergbestigere.
Maria Strydom og hendes mand Robert Gropal var begge erfarne bjergbestigere. Foto: Facebook
Vis mere

I flere internationale artikler om dødsfaldet har der været fokus på hendes grønne livsstil, men ifølge en artikel hos den britiske tv-station BBC er der ingen indikationer på, at det har været årsagen til hendes problemer på bjerget.

Læge og diætist Frankie Phillips fra den britiske diætist-sammenslutning siger til stationen, at veganere har særlige udfordringer, når de skal dyrke ekstremsport som eksempelvis bjergbestigning fordi de risikerer at gå glip af visse næringsstoffer, der er afgørende for at opbygge styrke. Men hun understreger, at det bestemt ikke er umuligt.

»Veganere kan bestige bjerge, og veganere kan også være seriøse atleter på elitenivaua. Det er ikke umuligt, men det er sværere.«

Hun fortæller, at veganere generelt risikerer at lide af øget træthed på grund af lavere jernniveauer, svagere muskler på grund af et lavere indtag af protein, og risiko for knoglebrud, fordi de får mindre kalcium i kosten. Veganere kan kompensere ved for eksempel at tage et kosttilskud. Frankie Phillips anbefaler veganere, der har planer om ekstreme sportudøvelser om at spørge en læge til råds.

Der er på nuværende tidspunkt intet om, at Maria Strydom skulle have haft problemer i den retning.

To dage før Maria Strydom og hendes mand forsøgte at nå toppen, lykkedes det en anden veganer at besejre bjerget. Kuntal Joisher fra Mumbai skrev på Instagram, at han nåede toppen tordag 19. maj.

Flere kendte mennesker bekender sig til en veganer-diæt. Blandt dem tennis-søstrene Serena og Venus Williams, skuespillerne Brad Pitt og Natalie Portman.

Familie fik besked på nettet
Mandag kritiserede Maria Strydoms søster Aletta Newman, at klatre-firmaet ikke havde kontakte familien og overbragt det triste budskab. Newman blev til sidst så bekymret for sin søster og svoger, at hun begyndte at google deres navne på nettet. Pludselig dukkede en artikel op på et nepalesisk medie, som afslørede, at søsteren var omkommet på bjerget.

Nu forklarer firmaet, at de var travlt optagede af at tage sig af resten af ekspeditionens medlemmer, blandt andre Strydoms mand, som blev reddet ned fra bjerget. Desværre nåede andre klatrere imens at offentliggøre hendes navn på nettet.

Liget strander på bjerget
Og som om det hele ikke var skrækkeligt nok for den sørgende familie, så kæmper de nu med bekymringerne om, om det overhovedet er muligt at få liget ned fra bjerget. Det ligger i over 8000 meters højde, og det vil kræve otte bærere at bringe det ned, da det på nuværende tidspunkt er tungere på grund af frosten.

Aletta Newman fortæller til Sydney Morning Herald, at søsterens mand ikke ønsker at forlade hende deroppe.

»Den omstændighed, at hun er 8000 meter oppe på et bjerg gør, at vi ikke føler, at der er noget, vi kan gøre. Vi kan ikke se hende, og vi kan ikke selv få hende ned,« siger søsteren.

Familien vil ikke arrangere bisættelsen, før liget er kommet hjem.

Mount Everest er i allerede lidt af en kirkegård. Der ligger i forvejen hundredevis af lig af bjergbestigere deroppe, som ikke klarede turen til toppen. Det er simpelthen for svært at få dem ned.