Sverige er presset. Så presset, at de svenske politikere nu drøfter, hvorvidt grænsen skal lukkes, så der bliver sat en begrænsning for den store tilstrømning af flygtninge, der inden årsskiftet er vurderet til at nå op på 190.000.

Ifølge svenske beregninger er der behov for 29 milliarder svenske kroner for at håndtere problemet, og det har nu fået svenske politikere til at overveje en midlertidig grænsekontrol for at undgå det pres, som i øjeblikket udfordrer Sverige.

Men lukker Sverige grænsen og nægter flygtninge at rejse ind i landet, betyder det, at det er op til Danmark at beslutte, hvad der skal ske med dem, forklarer Peter Nannestad, der er flygtningeekspert ved Aarhus Universitet.

»Hvis Sverige lukker grænsen, så vil det i praksis betyde, at Sverige siger: ’Alle flygtninge, der kommer til Sverige gennem Danmark, skal sendes tilbage, fordi Danmark er et sikkert land’,« siger Peter Nannestad.

Selvom Danmark ikke har taget imod nær så mange flygtninge som Sverige, blev det danske politi alligevel sat på prøve, da en stor flygtningestrøm rejste ind i Danmark i starten af september.

Men det danske politi er allerede forberedt, hvis Sverige lukker grænsen og sender flygtningene tilbage mod Danmark. Det fortæller Claus Oxfeldt, der er formand i Politiforbundet.

»Jeg har talt med rigspolitichefen, og jeg er orienteret om, at der er styr på det. Der er indtænkt scenarier, hvis det skulle ske, at Sverige lukker grænsen. Men ud fra det jeg hører, tror man nu ikke, at Sverige gør det,« fortæller Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet.

Selvom Peter Nannestad heller ikke regner med, at Sverige lukker grænsen lige nu og her, er han ikke i tvivl om, at Sverige står over for en så stor udfordring, at der skal træffes vigtige beslutninger.

»Jeg tror ikke, Sverige lukker grænsen totalt. Men de holder den nok ikke så åben, som den er nu. Det kan Sverige ikke holde til. Hverken politisk eller økonomisk. Det er uladsiggørligt. Sverige er oppe på udgifter til flygtninge på størrelse med det svenske sygehusbudget. Det er ikke holdbart,« mener Peter Nannestad.

Sker det, at Sverige lukker grænsen, er det op til Danmark at bestemme, hvor flygtningene så skal hen. Og det ender formentlig med, at Danmark sender dem tilbage til Tyskland, vurderer Peter Nannestad.

Herefter vil Tyskland formentlig sende dem videre tilbage til det EU-land, de er kommet fra, og sådan fortsætter det måske, indtil de er tilbage i Grækenland, hvor størstedelen af flygtninge er ankommet til i en lille gummibåd, og hvor de så kan søge asyl.

»Danmark bliver nødt til at tage stilling til, om man vil tage imod de folk, der bliver afvist i Sverige, eller om de skal sendes tilbage til Tyskland,« vurderer Peter Nannestad og pointerer, at det ikke er en nem situation, Danmark i så fald står i.

»Tyskerne bliver ikke glade for det. På den ene side vil det belaste vores forhold til Tyskland. På den anden side er det også klart, at der ikke er den store villighed til at tage imod flygtninge i et større omfang, end vi allerede gør. Det er et ubehageligt valg, politikerne skal træffe,« fortæller Peter Nannestad.