Selv om oppositionen i Hviderusland har opfordret vælgere til at blive væk fra stemmeurnerne søndag, lyder det fra de hviderussiske myndigheder, at næsten 75 procent af befolkningen har valgt at sætte deres kryds ved parlamentsvalget.

HVIDERUSLAND: Skal man tro de hviderussiske myndigheder, så har størstedelen af den stemmeberettigede del af befolkning ikke været på svampejagt eller fisketur søndag, som oppositionen i landet har opfordret til. I stedet har de været i stemmeboksene, hvor de har sat kryds ved parlamentsvalget. Ifølge Reuters lyder det fra lederen af den centrale valgkomité, Lidiya Yermoshina, at 74,3 procent har stemt.

Præsident Alexander Lukasjenko, der betegnes som Europas sidste diktator, har kaldt de få oppositionspolitikere for »kujoner« på grund af opfordringen til at blive væk fra det ufrie valg. Omvendt mener oppositionen, at en stemme til parlamentet blot er med til at strikke et symbolsk parlament sammen, som fortsat vil styres af Lukasjenko.

Ifølge den central valgkomités leder er 109 af parlamentets 110 pladser delt ud, og det er »tvivlsomt«, at oppositionen har sat sig på en eller flere af dem. Heller ikke den sidste plads er gået til en oppositionspolitiker, lyder det fra Yermoshina, da for få har stemt på vedkommende.

Parlamentet består hovedsageligt af uafhængige kandidater, kun få har tilknytning til politiske partier, og derfor forsøger de sjældent på eget initiativ at få politiske beslutninger gennemført. Med et sådant parlament i ryggen kan Lukasjenko præsentere det, der ligner en ægte demokratisk øvelse, som dog stadig er under hans styring.

Siden 1994 har den nu 58-årige præsident siddet tungt på magten, og allerede lang tid inden valget, er det blev stemplet som en farce og en skamplet for Europa.

Ifølge den danske udenrigsminister, Villy Søvndal (SF) har oppositionen været udsat for anholdelser, ransagninger og fysiske overfald, og den danske organisation Silba, som er til stede som observatør i Hviderusland, mener slet ikke, at søndagens proces kan kaldes for et valg.

- Man kan ikke på nogen måde kalde dagens valg i Hviderusland for et valg. Oppositionen har fået afvist mange af sine kandidater og har ikke haft mulighed for at føre valgkamp på grund af myndighedernes chikane og intimideringer, siger Jens-Kristian Lütken, som er formand for Silba.Udenrigsministerens bekymring over de udemokratiske metoder, som Lukasjenko har taget i brug, forstærkes af det faktum, at flere internationale valgobservatører er blevet nægtet indrejse til Hviderusland forud for valget.- Fra EUs og Danmarks side vil vi fortsat yde støtte til civilsamfundet og de frie medier til gavn for den hviderussiske befolkning – det er der hårdt brug for, konstaterer udenrigsministeren.De 330 valgobservatører fra Vesten tager mandag stilling til, om valget for første gang siden 1995 skal godkendes som et frit og fair valg.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 0 kr.