Lyt til artiklen

Aktivist får Nobels fredspris sammen med den russiske borgerorganisation Memorial og ukrainsk frihedscenter.

Den fængslede hviderussiske forfatter og aktivist Ales Bjaljatski samt de to menneskerettighedsorganisationer Memorial og Center for Civil Liberties får Nobels fredspris 2022. De to organisationer hører hjemme i henholdsvis Rusland og Ukraine.

Det oplyser Den norske Nobelkomité.

Bjaljatski har siddet fængslet mellem 2011 og 2014. Han blev i 2020 på ny pågrebet og fængslet efter store demonstrationer mod det hviderussiske styre for at svindle med præsidentvalget.

Der var på forhånd en forventning om, at nobelkomitéen ville fokusere på det område af verden, der præges af krig og kaos efter Ruslands invasion i Ukraine.

- Med årets fredspris ønsker Den norske Nobelkomité at hædre tre fremragende forkæmpere for menneskerettigheder, demokrati og fredelig sameksistens i nabolandene Hviderusland, Rusland og Ukraine, hedder det i begrundelsen ifølge NTB.

- Gennem deres konsekvente støtte til humanistiske værdier, antimilitarisme og retlige principper har årets prisvindere revitaliseret og hædret Alfred Nobels vision om fred og folkenes forbrødring. En vision vores verden behøver mere end nogensinde, lyder det videre.

Memorial blev grundlagt i 1987 af aktivister i det tidligere Sovjetunionen. Blandt grundlæggerne var selv en tidligere modtager af Nobels fredspris, Andrej Sakharov.

Højesteret i Rusland krævede i december sidste år organisationen opløst, fordi den har ageret som "udenlandsk agent". En gummiparagraf i den russiske lovgivning.

Center for Civil Liberties blev stiftet i Kyiv i 2007. Det har arbejdet for menneskerettigheder og demokrati. Efter Ruslands invasion i februar har organisationen også deltaget i arbejdet med at dokumentere krigsforbrydelser.

Årets modtagere af Nobels fredspris offentliggøres samme dag, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, fylder 70 år. Det er næppe en fødselsdagsgave, han vil værdsætte.

/ritzau/