Lyt til artiklen


Marshalløerne holdt sig længe fri af coronasmitte. Men den seneste uge er antallet af tilfælde eksploderet.

Den lille østat Marshalløerne har erklæret 'national sundhedskrise'.

Det sker, efter at landet den seneste uges tid har registreret et hastigt voksende antal tilfælde af coronasmitte.

Marshalløerne, der ligger i det vestlige Stillehav, har takket være strenge karantæneregler hidtil formået at holde coronakrisen på afstand.

Den 8. august registrerede landet dog en håndfuld smittetilfælde, og siden da har det taget fart. Det er varianten omikron, der er i omløb.

»Vi forbereder os lige nu på den hårdeste periode under coronapandemien,« lyder det mandag fra sundhedsminister Jack Niedenthal.

»Det gode, ved at alle de her andre lande er blevet ramt før os, er, at vi virkelig forstår, hvordan den her variant opfører sig rent epidemiologisk: Den breder sig som en steppebrand,« siger ministeren.

Alene i hovedstaden Majuro er der registreret 2.800 tilfælde. Det er over hver tiende borger i byen, hvor der er cirka 22.500 indbyggere.

På landsplan er 3.000 ud af 42.000 blevet bekræftet smittet.

Jack Niedenthal siger, at udbruddet fortsat »tager til i styrke«. Antallet af smittetilfælde blev fordoblet fra lørdag til søndag.

»Omkring 75 procent af dem, vi tester, bliver testet positive. Det er en ekstremt høj andel,« siger sundhedsministeren.

Udbruddet fik fredag præsident David Kauba til at underskrive en erklæring om national sundhedskrise. Det åbner for adgang til krisemidler.

Marshalløerne har hidtil bekræftet tre coronarelaterede dødsfald.

/ritzau/AFP