Lyt til artiklen

Den eller de første astronauter med et fysisk handicap kan blive udtaget så snart som på onsdag. Det meddeler det Europæiske Rumfartsprogram.

Folk med fysiske handicap har hidtil været udelukket fra arbejdet, som er et af de mest krævende job på jorden.

Men Guillaume Weerts, der leder ESAs medicinprogram, fortæller nyhedsbureauet AFP, at ESAs 'parastronaut projekt' nødvendiggør 'en komplet forandring af filosofien'.

Det er nødvendigt at tænke meget anderledes, end man gør i dag, hvor bestemmelserne stammer fra militæret og kamppiloter.

ESA siger at potentielle parastronauter kunne inkludere folk, som har problemer med deres ben. Det kan være på grund af amputationer eller en medfødt defekt.

Mennesker der er kortere end 1,3 meter, eller folk med forskellig længde på benene, har også ret til at søge om en tur til stjernerne.

ESA forventes at offentliggøre navnene på mellem fire og seks nye Europæiske astronauter, alle uden handicap, på deres ministermøde i Paris på onsdag.

Men parastronaut-projektet løber noget separat. Der er en reel mulighed for, at en eller flere med handicap, også bliver præsenteret.

Så hvornår kan den første handicappede astronaut egentlig tage afsted?

»Rummet er ikke en forretning for folk, som har travlt,« siger Weerts.

Men han siger også, at en astronaut med et handicap kan blive sendt ud i rummet 'muligvis i løbet af de næste ti år'.