Celeste Nurse med sin nyfødte datter, Zephany. Tre dage senere blev hun stjålet fra hende.
Celeste Nurse med sin nyfødte datter, Zephany. Tre dage senere blev hun stjålet fra hende. Foto: Mail Online / Barcroft Media

Hvert eneste år fejrede sydafrikanske Celeste Nurse sammen med resten af sin familie sin forsvundne datters fødselsdag. På samme dag bad de hvert år igen om hjælp til at finde den forsvundne pige.

Blot tre dage gammel blev Zephany, som Celeste Nurse kaldte sin lille pige, stjålet fra sin udmattede mor, der havde fået hende efter et kejsersnit på Groote Schuur Hospital i Sydafrika tilbage i 1997. Trods en storstilet eftersøgning blev hun ikke fundet, men Celeste Nurse opgav aldrig håbet.

Først 18 år senere førte et tilfælde Zephany tilbage i Celeste Nurse' favn. Nu har retten i Cape Town fundet en 51-årig kvinde skyldig i at kidnappe Zephany. Det skriver BBC.

I alle de mellemliggende år har kvinden, hvis identitet er beskyttet af navneforbud, opdraget Zephany som sit eget barn sammen med sin mand, som ikke anede det mindste uråd om, at hun ikke var deres biologiske barn. Under retssagen kom det frem, at kvinden umiddelbart før kidnapningen havde været igennem en ufrivillig abort på selvsamme hospital. Hun valgte at introducere den lille pige som barnet, hun havde født for tidligt overfor familien, skriver Times.

katrin

Både den dømtes mand og Zephanys verden er blevet vendt fuldstændig på hovedet af den dramatiske afsløring. De er ikke i familie, og den hustru og mor, de begge har elsket højt, har bedraget dem igennem 18 lange år.

Det her er min mor

Sagen har fået opmærksomhed verden over, og fordømmelsen af den skyldige 51-årige er massiv. Men Zephany deler ikke denne opfattelse og langer ud efter mediernes dækning af den sensationelle sag.

»Tænker I ikke et øjeblik over, at det her er min mor? Uanset om det er sandt eller ej, er det ikke noget, I skal blande jer i,« siger Zephany ifølge BBC i en udtalelse, som blev udsendt af Centre for Child Law ved det juridiske fakultet på universitetet i Pretoria, Sydafrika.

Artiklen fortsætter under billedet

Celeste Nurse (nr. to fra venstre) forlader retten i Cape Town sammen med sin familie.

Trods sin nyerhvervede viden om kidnapningen har hun derfor valgt at blive boende med den mand, som opdragede hende og hun altid har set som sin far. Zephany roser hans måde at tackle den fuldstændig uventede og dramatiske omvæltning, hans liv har taget, siden det blev afsløret, at hans elskede kone angiveligt stjal deres barn som spæd.

»Han er fuldstændig ødelagt, men finder alligevel godheden og styrken til at støtte sin familie,« siger hun.

Balenga Kalala

By i Sibirien

Kort før den 51-årige kvinde blev kendt skyldig i kidnapning, fortalte manden ifølge BBC, at en dom ville smadre en familie, som har levet lykkeligt sammen i 18 år.

Hvor er dit barn?

Tilbage i 1997 forsvandt Zephany sporløst fra Groote Schuur Hospital efter at Celeste Nurse gav en kvinde i sygeplejeruniform og med mørkt hår lov til at tage den lille grædende pige op og trøste hende, da hun selv var for svækket til at gøre det efter den hårde fødsel ved kejsersnit.

»Det sagde jeg, at hun måtte. Det er alt, jeg husker,« fortæller Celeste Nurse ifølge DailyMail.

Senere blev hun revet ud af sin søvn af en anden sygeplejerske. 'Hvor er dit barn?', havde hun spurgt.

Masket

garage 66

Celeste Nurse forklarede, at en sygeplejerske lige havde været på værelset med den lille pige. Men hverken sygeplejersken eller pigen var at finde på hospitalet. De var ikke at finde nogen steder.

Nogle år efter at have født Zephany, fik Celeste og hendes mand Morne Nurse endnu en datter. Cassidy.

Da hun sidste år begyndte i gymnasiet, blev hun ven med en pige, hun tænkte lignede hende selv og hendes to mindre søskende. Den samme lighed kunne Morne Nurse også se, da han mødte pigen.

Mistanken opstod.

jason123

Han begyndte sin egen efterforskning, men han turde ikke skræmme pigen ved at stille hende for direkte spørgsmål. I stedet inviterede han hende og datteren ud at spise på McDonalds.

Mens de var der, spurgte han hende, hvornår hun var født. Pigen svarede, at hun var født den 30. april 1997 - samme dag som Zephany var forsvundet fra hospitalet.

Gennembruddet

Pigen fortalte også, at hun ikke lignede sine forældre, og at hun tit havde tænkt over, at de var så forskellige. Samtidig fortalte hun, at hun også havde tænkt over, hvor meget hun lignende Cassidy. Det forvirrede hende.

Artiklen fortsætter under billedet

Zephanys forældre - Morne Nurse og 37-årige Celeste Nurse. I dag er parret skilt.

Da Morne Nurse kom hjem, fandt han pigens Facebook-profil og begyndte at lede efter informationer.

»Jeg så billeder af hende, og hun lignende fuldstændig mine andre børn,« fortalte han torsdag i retten.

split

Han downloadede et billede fra pigens Facebook-side af kvinden, hun kaldte mor. Billedet sendte han til et vidne fra hospitalet, der havde arbejdet på den gang, hvor hans kone havde været indlagt den dag for 18 år siden.

Vidnet fortalte, at hun genkendte kvinden.

Kort tid efter kontaktede Morne Nurse politiet. Mindre end to kilometer fra familien Nurses hjem fandt de pigen, der viste sig at være Zephany, hos kvinden.

Jeg er selv et offer

I retten har den 51-årige kvinde fortalt, at hun er uskyldig. At det ikke var hende, der kidnappede Zephany. Hun ser tværtimod sig selv som et offer, der blev narret til at adoptere den lille pige uden at kende noget til kidnapningen.

AFRICA-OBAMA/

Muligt 112-svigt: Region gransker nyt hjemløsedødsfald

Ifølge hendes forklaring, blev hun kontaktet af en anden kvinde ved navn Sylvia, som spurgte, om hun kunne være interesseret i at adoptere en nyfødt, som ikke var ønsket af sin mor. Et tilbud, hun takkede ja til.

Kort tid efter fik hun overrakt en lille pige svøbt i et tæppe. Der sad stadig en klemme på hendes navlestreng. Hun påstår endda, at hun fik overrakt adoptionspapirerne, men at de er blevet væk.

Hun har i retten undskyldt al den svie og smerte, Celeste Nurse og hendes familie er gået igennem.

katrin

Foragt

Da dommer John Hlophe læste dommen op i retten, beskrev han den skyldiges forklaring som værende taget ud af et 'eventyr', som 'retten afviser med al den foragt, som den fortjener.'

Den 51-årige kvinde er blevet nægtet løsladelse mod kaution, mens hun afventer domfældelsen.

Zephany voksede op under det navn, som den skyldiges familie gav hende. For at beskytte den 18-årige pige, holdes navnet hemmeligt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.