En uafhængig undersøgelse af angrebet på USAs konsulat i Libyen peger på, at sikkerheden var for ringe. Hillary Clinton er parat til at sende flere marinesoldater til de udsatte diplomatiske missioner.

USA: Sikkerheden var ikke høj nok på det amerikanske konsulat i Benghazi, der den 11. september i år blev udsat for et dødbringende angreb.

Det er konklusionen i en uafhængig rapport, der har undersøgt angrebet nærmere, skriver Reuters. Kritikken retter sig især mod det amerikanske udenrigsministerium, der har udvist »ledelsesmæssige mangler« - der var systematiske sikkerhedsfejl, der ikke burde forekomme ved diplomatiske bygninger, står der blandt andet i rapporten. Den noterer, at der var for få sikkerhedsfolk til at beskytte bygningen.

Angrebet på konsulatet i Benghazi kostede ambassadør Christopher Stevens og tre andre amerikanere livet. Det skabte røre i Libyen såvel som i USA, hvor Det Republikanske Parti kritiserede præsident Barack Obama for ikke at gøre nok for at beskytte amerikanske diplomater, og angrebet blev derfor også et emne i den daværende valgkamp.

Det har også fået konsekvenser for den amerikanske FN-ambassadør Susan Rice, som Obama angiveligt havde udset til at blive Hillary Clintons efterfølger på udenrigsministerposten. Ovenpå angrebet i Benghazi udtalte Rice ved flere lejligheder, at årsagen til angrebet var en anti-muslimsk video. Den reelle årsag viste sig senere at være en hævnaktion for USAs drab på al-Qaedas næstkommanderende Abu Yahya al-Libi, og det fik republikanske politikere til at rejse hård kritik af Rice.

Afgående udenrigsminister Hillary Clinton oplyser ifølge Reuters, at hun accepterer konklusionerne i den uafhængige rapport. Hun varsler samtidig, at sikkerheden ved amerikanske ambassader og konsulater vil blive skærpet - Clinton vil blandt andet sende hundredvis af ekstra marinesoldater til de amerikanske missioner rundt om i verden.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.