John Lee er leder af Hongkong, og han afviser tirsdag, er der er nogen 'legal basis' for at handle på baggrund af vestens sanktioner mod Rusland.

Det drejer sig om at beslaglægge den yacht, der ligger ud for finanscenteret, og tilhører en russisk oligark

De er blevet kritiseret af amerikanerne for at lade luksusyachten, der tilhører den russiske oligark Aleksej Mordasjov, ligge for anker i Hongkong i sidste uge. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Amerikas udenrigsministerium siger, at brugen af Hongkong af folk, som ønsker at udgå sanktioner, kan risikere at medføre noget risiko for Hongkongs omdømme.

Nord ejes af den sanktionerede russiske oligark Alexei Mordashow. Her er den på vej ind i havnen i Hongkong.
Nord ejes af den sanktionerede russiske oligark Alexei Mordashow. Her er den på vej ind i havnen i Hongkong. Foto: TYRONE SIU
Vis mere

John Lee er imidlertid selv blevet sanktioneret af USA. Det er sket fordi han slog hårdt ned på de lokale frihedsrettigheder.

Han siger, at Hongkong ikke kan gøre noget alene.

I stedet siger Lee, at Hongkong kun vil rette sig efter FNs sanktioner. »Vi vil kun gøre som FN siger, det er vores system, det er vores retningslinjer.«

Billionæren Aleksej Mordasjov har en tæt forbindelse til Vladimir Putin. Han er blot en af de russiske oligarker, der er under sanktioner fra EU og USA. Men FN har ikke indført sanktioner imod ham.

Yachten Nord ligger for anker i Hongkongs havn. Der har den ligget siden den 5. oktober. 
Yachten Nord ligger for anker i Hongkongs havn. Der har den ligget siden den 5. oktober.  Foto: JEROME FAVRE
Vis mere

Den 141 meter lange superyacht Nord kan ses ligge for anker vest for Hongkongs ikoniske Victoria Havn. Den er 3,83 billioner kroner værd.