I anledningen af tiårsdagen for angrebene på World Trade Center har avisen New York Times samlet lydoptagelser af telefonsamtaler mellem flypassagere på det første kaprede fly, flyselskabet og det amerikanske luftvåben. Her kommer vi ind i optagelserne tirsdag morgen 11. september klokken 8:19, hvor American Airlines Fly 11 er blevet kapret, og stewardessen Betty Ong har ringet efter hjælp til flyselskabet. Der er cirka tyve minutter til, at flyet rammer det første tårn.

Stewardessen Betty Ong har gemt sig i bagenden på det kaprede fly og taler nu med en kvinde fra sit flyselskab:

Betty: - Øhm de svarer ikke fra cockpittet. Nogen er blevet stukket ned på business class og øhm, jeg tror, de har gasset os, vi har svært ved at trække vejret. Jeg ved ikke. Jeg tror, vi er blevet kabret.

Kvinde fra flyselskab: - Hvilket fly er du på?

Betty: - Fly 12.

Flyselskab: - Og hvor sidder du henne.(Stilhed) Frue?

Betty: - Ja.

Flyselskab: - Og hvor sidder du? (Pause) Frue hvilket sæde sidder du på?

Betty: - Vi har lige forladt Boston, vi er i luften.

Flyselskab: - Det ved jeg.

Betty: - Vi burde være påvej til Los Angeles, og de svarer ikke fra cockpittet.

Kvinden fra flyselskabet bliver ved med at spørge til hvilket sæde Betty Ong sidder på, og hun når frem til, at hun befinder sig i fly 11. Hun bliver ved med at gentage, at nogen er blevet stukket ned, og at de er blevet gasset. Hun kan ikke få døren op ind til cockpittet. Betty er helt ude af den.

Betty: - Nogen har forsøgt at ringe til en læge. Vi kan ikke få fat i en læge..

Klokken 8:24 høres en fremmed stemme i radioen hos lufts-administrationen. Det er flykapreren Mohamed Atta, der taler til luftfartsvæsnet over radioen:

Luftfartsvæsen: Er det American 11, der prøver at ringe?

Mohamed Atta: Vi har nogle fly. Bare forhold jer roligt og vi vil være ok. Vi er på vej tilbage til lufthavnen.

Luftfartsvæsen: Og øh hvem ringer?

Mohamed Atta: Ingen gør noget, så skal det nok ordne sig. Hvis du prøver på noget, vil du skade dig selv og flyet. Bare forhold dig rolig.

Luftforsvaret bliver tilkaldt. Der skal sendes F16-fly i luften for at stoppe flyet, der er på vej mod New York, men kaprene har slukket for flyets sendingssystem så militæret har svært ved at spore det. 

Klokken 8:46 er det forsent. Det første fly rammer det nordlige tårn af World Trade Center og stewardesse Betty Ong der blev 45 år omkommer sammen med resten af flyets passagerer.

Læs selv videre og hør de gribende optagelser fra 11. september her på New York Times side

Andre læser også