På overfladen kan anholdelsen af en kinesisk direktør synes som en parentes i nyhedsstrømmen. Men dramaet bag hendes anholdelse i Canada betyder, at få har så mange øjne fra hele verden til at hvile på sig, som det er tilfældet for 46-årige Meng Wanzhou.

»Det, der er på spil, er den globale vækst, verdenshandlen og al den fremgang, vi har opnået siden finanskrisen,« siger chefstrategen i Carnegie Investment Bank, Henrik Drusebjerg.

For at forstå alvoren af fængslingen af den kinesiske finansdirektør i selskabet Huawei er det gavnligt at spole tiden godt en uge tilbage til den 1. december.

Her spiste den amerikanske præsident, Donald Trump, middag med den kinesiske præsident, Xi Jinping, under et G20-topmøde i den argentinske hovedstad, Buenos Aires.

Præsident Donald Trump og præsident Xi Jinping spiste middag sammen under G20-topmødet i Buenos Aires.
Præsident Donald Trump og præsident Xi Jinping spiste middag sammen under G20-topmødet i Buenos Aires. Foto: Kevin Lamarque
Vis mere

Forud for mødet mellem lederne af verdens største økonomier holdt investorerne vejret: Ville Trump gøre alvor af truslen om en forhøjelse af straftolden på kinesiske varer til 500 milliarder dollar, eller kunne de to landes ledere forenes i en 'våbenstilstand' i handelskrigen?

En negativ udgang på mødet kunne sende verdensøkonomien ud i tumultarisk uvished, lød bekymringen.

Trump overraskede dog positivt:

»Dette var et fantastisk og produktivt møde med ubegrænsede muligheder for både USA og Kina. Det er en store ære at arbejde sammen med præsident Xi,« lød det fra Det Hvide Hus.

Den amerikanske præsident Donald Trump og kinas præsident, Xi Jinping, har startet en handelskrig mellem de to lederes respektive lande. Arkivfoto
Den amerikanske præsident Donald Trump og kinas præsident, Xi Jinping, har startet en handelskrig mellem de to lederes respektive lande. Arkivfoto Foto: NICOLAS ASFOURI
Vis mere

En aftale om 90 dages udskydelse af yderligere straftold var indgået mellem landene.

Men samme dag mellemlandede Meng Wanzhou i Canada. På anmodning fra USA anholdt canadiske myndigheder den 46-årige kvinde, da hun trådte ind i lufthavnen i Vancouver.

Hun er mistænkt for at have brudt amerikanske sanktioner mod Iran ved i 2010 at sælge amerikansk-producerede Hewlett-Packard-computere til selskaber i den islamiske republik.

Med ét blev den tilsyneladende fred mellem USA og Kina splittet til atomer.

Meng Wanzhou, økonomidirektør i Huawei Technologies, er centrum for handelsstriden mellem Kina og USA.
Meng Wanzhou, økonomidirektør i Huawei Technologies, er centrum for handelsstriden mellem Kina og USA. Foto: HANDOUT
Vis mere

»I 24 timer troede vi, indtil nyheden ramte, at der var sket fremskridt. Men nu ligner det mere og mere et sammenstød, og at USA og Kina ikke er nået til enighed om ret meget,« siger lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet Jens Ladefoged Mortensen.

Henrik Drusebjerg supplerer:

»Meng Wanzhou er havnet midt i et slagsmål, der i princippet ikke har noget med hende at gøre. Hun er anklaget for at have brudt sanktionerne mod Iran, men hun er røget ind i en sag, hvor alt er på spil. Det her handler om, at verdens to største økonomier i den grad er kommet på kollisionskurs,« siger Henrik Drusebjerg og fortsætter:

»Alvoren af det her kan man aflæse ved, at markederne er fuldstændig følsomme over for ethvert tweet eller kommentar om sagen fra de to lande.«

»Bekymringen for, at anholdelsen er bestilt arbejde, har i hvert fald ramt de finansielle markeder. En anholdelse af en kvindelig CFO bør ikke sende markedet ned med to og tre procent. Det viser, at investorerne i hvert fald ikke har set det som en tilfældighed, men som et klart, politisk skridt i forsøg på at styrke sin forhandlingssituation,« siger chefstrategen.

Meng Wanzhou beskrives ofte som Huaweis kronprinsesse og arvtager efter sin far, Ren Zhengfei, der er stifter af telegiganten.

Det kinesiske selskab er verdens største udbyder af netværksudstyr til tele- og internetselskaber.

Samtidig er Huawei den næststørste producent af mobiltelefoner i verden foran Apple, men efter Samsung.

Stifter af og administrerende direktør i Huawei, Ren Zhengfei. Arkivfoto
Stifter af og administrerende direktør i Huawei, Ren Zhengfei. Arkivfoto Foto: FABRICE COFFRINI
Vis mere

Kina har advaret Canada om 'alvorlige konsekvenser', hvis ikke Meng Wanzhou bliver løsladt. Og den amerikanske ambassadør har været kaldt til samtale i Kinas udenrigsministerium.

Meng Wanzhou sidder dog fortsat fængslet, selvom hun erklærer sig uskyldig i alle anklager mod sig.

Og mens armlægningen mellem verdens to største økonomier foregår, er der grund til bekymring herhjemme, mener Henrik Drusebjerg.

»Vi kan desværre ikke sidde i vores osteklokke og tro, at det bare er noget, der foregår ude i verden,« siger han og påpeger, at situationen kan få handelskrigen til at eskalere og også ramme dansk økonomi.

»Mange danske virksomheder sælger enten til USA eller Kina eller begge lande. Det gælder desuden for mange virksomheder, at de vil være indirekte eksponeret, hvis verdenshandlen bremser op. Vi kommer ikke til at gå fri.«

»Den ultimative konsekvens er stigende arbejdsløshed, faldende boligpriser og alt det andet, vi kender fra en økonomisk tilbagegang,« siger han.