Den danske regering har fået for vane at tale uvenligt om Rusland, mener det russiske udenrigsministerium.

København. Rusland holder uvarslede alarmeringsøvelser. Landet opstiller missiler i Kaliningrad. Og ikke mindst har det annekteret halvøen Krim fra Ukraine.

Med den baggrund er det helt uden for diskussion, at Rusland opfører sig aggressivt, mener den danske forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen (V).

Og derfor gør det ikke det helt store indtryk på ham, at en talsperson fra det russiske udenrigsministerium, Maria Sakharova, beklager den uvenlige og ukonstruktive retorik fra den danske regering.

- Vi er jo vant til, at russerne brokker sig og prøver at bortforklare, hvad situationen egentlig handler om, siger Hjort.

Den danske regering fremlagde onsdag sit udspil til det kommende forsvarsforlig. Det er i den forbindelse, at det russiske udenrigsministerium har kommenteret den danske ageren.

- Vi er nødt til at sige, at vi igen hører ukonstruktiv og uvenlig retorik fra Danmarks embedsmænd omkring en påstået russisk trussel, siger Maria Sakharova, der er talsperson for ministeriet.

- I vores øjne er det desværre allerede blevet en tradition og vane, en dårlig vane, tilføjer hun.

Men ifølge Hjort er det med god grund, at Danmark yder et bidrag til at understrege Natos vilje til at forsvare eget territorium.

- Vi ser ikke nogen umiddelbar trussel mod det danske territorium, understreger han.

- Men vi oplever en voldsom utryghed i de baltiske lande, som må leve med daglige intimideringer.

- Vi har oplevet simulerede angreb på Folkemødet på Bornholm for nogle år siden. Vi har oplevet at man simulerede angreb mod Stockholm.

- Og så har de rent faktisk annekteret Krim fra Ukraine og startet en konflikt i det østlige Ukraine. Det taler jo for sig selv.

- Det behøver vi ikke at diskutere, om det har været udtryk for aggression. Det er helt klart, at hvis man tager land fra et andet land, kan det ikke rubriceres som andet end en aggression.

Hjort siger, at han gerne vil have et samarbejde med Rusland. Men det kræver, at Rusland rækker hånden frem og opfordrer til dialog og tillid.

- Det ville vi tage imod med kyshånd, siger den danske forsvarsminister.

Men truslen i østersøområdet er ikke noget, der kun findes i den danske fantasi, gør han klart.

- Det er en frygt, der ligger hos alle omkring os.

/ritzau/