20 danskere kan ikke komme hjem fra den amerikanske storby, da afgangen til Danmark er blevet aflyst. Passagererne blev ikke engang informeret om aflysningen.

Problemerne vælter tilsyneladende ned over det islandske flyselskab Iceland Express. 20 danskere skulle i går aftes (amerikansk tid) have fløjet med flyselskabet over Island og hjem til København.
Det kom de ikke.

Iceland Express havde nemlig aflyst afgangen uden at informere de danske passagerer. Passagererne blev derfor mødt af en tom skranke og et lokalt lufthavnspersonale, som ikke kunne hjælpe. Og jagten på et nyt fly gav heller ikke resultat.

- Vi kom ud i lufthavnen ved 17-18 tiden amerikansk tid og fik så at vide, at der ikke var nogle af os, der eksisterede i deres system. Det er dybt frustrerende. Vi forstår ikke, hvorfor de ikke bare kan booke os over i et andet fly, fortæller en af de strandede passager Luna Boldsen til bt.dk.

Hun og de 19 øvrige danskere måtte derfor tilbringe natten på et hotel i nærheden af lufthavnen.

Medarbejdere i lufthavnen blev heller ikke underrettet af det islandske flyselskab. 

- Vi har ikke fået noget information fra Iceland Express. De aflyste bare flyet i går aftes, siger Elisa fra det lokale lufthavnspersonale i Newark lufthavn.

Det er ikke første gang, at flyselskabet møder hård modvind. I sidste uge kom det således frem, at selskabet på grund af for støre økonomiske omkostninger har aflyst samtlige flyafgange fra Reykjavik til New York fra 9. januar frem til den 28. marts. Det svarer til i alt 33 flyafgange og næsten 15.000 flysæder.

Hos flyselskabet afviser man dog, at selskabet nærmer sig en konkurs, og fastslår samtidig, at man har gjort hvad man kunne for at kontakte de strandede danske passagerer.

- Vi prøvede at ringe til alle dem, der skulle med flyet, men deres telefoner var slukket. Samtidig prøvede vi at e-maile dem. Vi har gjort, hvad vi kunne, siger Heimir Már Pétursson, kommunikationschef for Iceland Express.

Men lyder det ikke lidt mærkeligt, at ingen af de 20 mennesker tog telefonen, når de selv har prøvet at kontakte jer?

Jo, det lyder også mærkeligt for mig. Det er ikke så smart at have sin telefon slukket i sådan en situation, fortæller Pétursson.

Den forklaring køber Luna Boldsen dog ikke.

- Vi har vores telefoner tændt hele tiden og tjekker dem konstant for at se, om der er noget nyt. Jeg ved ikke, hvordan det så hænger sammen med, at de siger, de prøver at kontakte os, siger hun.

Heimir Már Pétursson garanterer, at alle danskerne nok skal komme hjem til København uden ekstra omkostninger, men det har de strandede danskere svært ved at juble over, som situationen ser ud lige nu.

- Vi ved jo slet ingenting. De siger, vi nok skal komme hjem, men de vil ikke fortælle os, om der går en dag eller fem. Og der er flere her, som ikke har flere penge tilbage, og vi skal selv lægge ud. hvis vi skal til at overnatte på hotel. Det er en rigtig skidt situation, siger Luna Boldsen.